Hij spartelt.
Hij gilt.
En shit, de tube valt in het zand.
Je kind insmeren op het strand: dat valt niet mee. Maar je zult wel moeten.
Toch?
Mwah. Sommige mensen kiezen ervoor hun kind niet in te smeren.
Hun argument:
In de oertijd was er ook geen zonnebrandcrème
In de oertijd waren mensen veel meer buiten. Hun huid zag het hele jaar zon, ook die winterzon in februari en de eerste lentestralen in maart. Hun huid bouwde een dikke pigmentlaag op, en daarom verbrandden ze niet. Overigens gingen onze verre voorouders niet 3 weken aan de Costa del Sol liggen bakken.
Niet-smeerders willen op een natuurlijke manier vitamine D opbouwen
Zonnebrandcrème blokkeert namelijk niet alleen de schadelijke straling, maar ook de aanmaak van vitamine D. En dat is jammer, aangezien je in Nederland de zomerzon nodig hebt om een voorraad aan te leggen voor de winter. In de winter is er in Nederland niet genoeg zon om je vitamine D op peil te houden, zelfs niet als je een half uur per dag buiten komt.
En wat doen wij? We zitten het hele jaar binnen, op kantoor. Maar in de zomervakantie gaan we opeens fulltime zonnen. ‘Au’, denkt je huid, ‘dat ben ik niet gewend.’
Maar moet ik nou wel of niet niet smeren?
Een herkenbare vraag. Ik gebruik wel zonnebrandcrème, voor mezelf en voor James. Hij heeft mijn lichte huid geërfd. Hoewel we ook in de winter zoveel mogelijk buiten zijn, heeft zijn huid in de zon echt extra bescherming nodig.
Niet alleen in de zon trouwens. UV-straling is óók aanwezig in de schaduw. En zelfs op een bewolkte dag kun je verbranden. Als je huid verbrandt, beschadigt UV-straling je huidcellen.
Een kind is extra kwetsbaar, omdat hij groeit
De celdeling gaat zo snel, dat zijn huid geen tijd heeft om te herstellen. De beschadigingen zitten diep in de huid. Hoe meer van dit soort ‘littekens’, hoe groter de kans dat je kind later melanoom krijgt, een ernstige vorm van huidkanker.
En die kans is niet klein: 1 op de 6 Nederlanders krijgt in zijn leven huidkanker.
Wow, dat is niet niks. Dus ik moet tóch liters Ambre Solaire inslaan voor de zomervakantie?
Nee.
De standaard drogisterijmerken maken gebruik van een chemisch UV-filter. De crème trekt in je huid en absorbeert daar de UV-straling. De chemische stoffen kunnen in je bloed terecht komen. En sommige chemische filters reageren in combinatie met de zon. Ze vormen vrije radicalen. Die agressieve deeltjes kunnen schade aan je huid veroorzaken.
Die chemische filters kun je dus beter vermijden
Hoe? Check de ingrediëntenlijst. Zie je namen zoals oxybenzone of benzophenone 3, octyl methoxycinnamate, octocrylene en avobenzone? Weg ermee.
Met name oxybenzone staat op de zwarte lijst. Je huid neemt die stof makkelijk op. In een onderzoek in 2008 bleek in 96,8% van 2.500 urine monsters oxybenzone te vinden. De stof is ook teruggevonden in moedermelk.
Ok, geen chemisch filter dus. Maar wat moet ik dan smeren?
Kies voor een zonnebrandcrème met een fysisch filter. Op de ingrediëntenlijst staat dan titaniumoxide of zinkoxide.
Het grote verschil is dat een natuurlijke filter een laagje op je huid legt en het licht weerkaatst. Zo komen er geen schadelijke stoffen in je lichaam terecht. Ook fijn: ze veroorzaken zelden een allergische reactie. Lekker veilig dus.
Maar waarom gebruikt niet iedereen zonnebrancrème met een fysische filter?
Allereerst kennen de meeste mensen het verschil tussen een chemische en een fysische filter niet. Jij nu wel, dus doe er je voordeel mee.
Het tweede punt is dat een zonnebrandcrème met een fysisch filter een witte waas op je huid achterlaat. En dat vinden veel mensen niet mooi.
Ik wil het wel proberen. Welke zonnebrandcrèmes met fysisch filter kun je veilig gebruiken?
Veelgebruikte merken van natuurlijke zonnebrandcrèmes zijn Pure Nuff Stuff, Oh Lief, Ohm, Attitude, Badger en Eco Cosmetics.
Ok, en nu even kort. Hoe ga ik verstandig met de zon om, zonder te verbranden?
- Ga het hele jaar door zoveel mogelijk naar buiten. Goed voor je vitamine D en je bouwt wat bescherming op.
- Blijf op zonnige dagen uit de zon tussen 12:00 en 15:00.
- Zoek ook de rest van de dag op tijd de schaduw op.
- Bescherm jezelf en je kind met kleding, een hoed en zonnebril.
- Natte kleding laat meer UV-straling door. Voor James heb ik daarom speciale UV-werende kleding van Beach and Bandits: de bescherming staat gelijk aan een zonnebrandcrème met factor 50.
- Smeer alle blote lichaamsdelen iedere 2 uur in met een zonnenbrandcrème met een fysisch filter.
Enne – dat spartelende kind uit je intro, heb je daar nog een tip voor?
Ik smeer James altijd thuis in, voordat ik hem aankleed. Dat gaat makkelijker dan op het strand. Na 2 uur moet er weer gesmeerd, maar dan heeft hij vaak al zo lekker gespeeld dat hij minder tegenstribbelt.
Fijne zomer!
10 comments
No fun, al dat gespartel. Ik kijk er ook steeds tegenop, maar vind het wel belangrijk. Bij ons gebeurt het insmeren vóór alle kleertjes aan gaan en de kleuter mag zelf kiezen in welke volgorde alles ingesmeerd wordt. Lang leve de inspraak ?.
Haha ja he. James smeert graag zelf mee, dat helpt ook.
Dank voor de tips! Heb de crème van naif al voor maan, maar ga hem ook maar voor mezelf gebruiken denk ik.
Ja, volgens mij vallen wij in dezelfde tint wit 😉 Ik gebruik ‘m ook voor mezelf, better safe than sorry. Ben toen ik jonger was best een paar keer heftig verbrand. Weet nu pas hoe slecht dat is voor je huid.
Ik vind het altijd zo lastig dit, als je er geen verstand van heb en dan moet uitzoeken of iets Oke is of niet. Dus bedankt! Maar nu zit ik met mijn zonnebrand van mijn kind op schoot en zie ik zo veel moeilijke namen in de ingrediëntenlijst staan… Zoals alkyl benzoate of methoxydibenzoylmethane… Is dat ook niet Oke? Het lijkt allemaal zo op elkaar ?
Hi Lydia! Alkyl benzoate is geen zonnefilter, maar een conserveringsmiddel. Volgens mij is het natuurlijk. Methoxydibenzoylmethane is wel een zonnefilter, maar synthetisch/chemisch. Ik zou dus liever voor een fysisch/natuurlijk filter gaan.
Wij gebruiken lovea, dat is in Frankrijk in de supermarkt voor een normale prijs te krijgen, en vooral niet te lang in de zon….
Ja, voorkomen is beter dan genezen he 😉 En wat fijn dat je Lovea gewoon in de supermarkt kunt krijgen, dat maakt de keuze nog makkelijker.
Ha Laura, dat van een chemisch filter wist ik helemaal niet! Dank! Wat ik me altijd afvraag: is zon alleen schadelijk voor je huid als je verbrand? Zowel ik als mijn kids verbranden niet snel, dus daarvoor hoef ik bijna niet te smeren. Fijn natuurlijk, maar ik lees ook weleens dat de straling alsnog schadelijk is. Weet jij dat?
Goed om te horen Margriet. Ja, dat is een lastige. De straling van de zon kan inderdaad ook schadelijk zijn als je niet verbrand. Maar de zon doet daarnaast ook hele goed dingen, zoals vitamine D aanmaken en altijd maar smeren is ook niet de fijnste optie. Ik geloof in de gulden middenweg: niet smeren als het niet nodig is, maar wel verstandig met de zon omgaan. De schaduw opzoeken op het heetst van de dag en jezelf goed beschermen met bv. kleding.