Hoe overleef je zonder wasdroger – zelfs als je kind wasbare luiers draagt

by Laura
wassen zonder droger, dat doe je zo | www.lauraenjames.com

Kun jij niet zonder droger?

Jawel hoor, dat kan best. Zachte handdoeken addict. Tijd om af te kicken.

Wij hebben helemaal geen droger. En dat gaat prima, zelfs met alle extra wassen die ik draai sinds James er is. Dat doen we zo:

wassen zonder droger, dat doe je zo | www.lauraenjames.comBuiten drogen

De zonnige maanden zijn het makkelijkst. Een volle waslijn ziet er gezellig uit en alles is zo droog. En die zomerjurkjes en t-shirts ruiken in je kast nog lekker lang naar zon. Mmm.

Een fijne droogmolen is de investering waard. Je werkt op jouw ideale hoogte. En een molen is praktisch voor klein tot groot wasgoed. Van babysok tot beddengoed.

Ik heb een Brabantia Wallfix aan de muur. Een tradionele droogmolen in een modern jasje. Met één hand trek ik de Wallfix uit en kan ik 2 volle trommels schone was kwijt. Na gebruik klap ik ‘m weer in. Handig, dat ding staat dus nooit in de weg.

Leuk weetje: Brabantia loves nature. Net als ik. Voor elke verkochte Wallfix of droogmolen planten ze een boom. Er zijn al 10 miljoen bomen geplant.

wassen zonder droger, dat doe je zo | www.lauraenjames.comBinnen drogen

Tja, we wonen wel in Nederland natuurlijk. Daarom is buiten drogen niet altijd mogelijk.

Vroeger had ik regelmatig ruzie met het goedkoopste rekje van de Blokker. Ben ik de enige bij wie dat ding compleet instort, net als ik met m’n volle wasmand aankom?

Nu heb ik een Brabantia droogtoren. 23 meter draad, dat is genoeg ruimte voor 2 draaien was. Dit wasrek is lekker stevig en neemt slechts 1m2 in beslag. En de drie verdiepingen zijn erg handig voor wasbare luiers en ander klein babyspul.

Lange kledingstukken zoals broeken passen er trouwens ook prima op. Zelfs die van mijn man die 1.93m lang is.

Oja, ook handig als je in Nederland woont: Als het regent en je wasrek staat nog buiten, dan kan dit exemplaar inclusief wasgoed door deuropening. Staat ie alsnog lekker droog.

Maar waarom al die hassle?

Mijn belangrijkste argument: Het is beter voor het milieu.

Nog niet overtuigd? Er zijn meer goede redenen om geen droger te gebruiken:

  • Je bespaart geld. Je hoeft geen droger te kopen, dat scheelt al gauw 400 euro.
  • Je bespaart nog meer geld. Een droger is de grootste energieslurper die er is: zo’n 7% van je totale stroomverbruik. Dat is op jaarbasis 80 tot 100 euro.
  • Je kleding blijft mooier en gaat langer mee.

Nog tips, zodat niet m’n hele huis vol was hangt?

Ja hoor.

1. Mijn allerbelangrijkste tip: Plannen
Doe niet alle was op één dag in de week. Bye bye maandag wasdag. Zo heb je minder droogrekjes en droogruimte nodig. Neem wassen op in je dagroutine. Vouw bijvoorbeeld de schone was op als de kinderen in bed liggen. En draai meteen weer een was weg.

2. Investeer in fijne droogrekken en/of droogmolens
Kijk naar de ruimte die je hebt en koop een passend droogrek. In mijn geval gebruik ik ze bijna dagelijks, dus een stevig exemplaar is wel zo fijn.

3. Hang je was goed op
Haal de was zo snel mogelijk uit de wasmachine. Sla ieder kledingstuk goed uit en hang het op. Dan hoef je niet te strijken. En ook dat scheelt weer geld. En tijd. Ik ben een vrij luie huisvrouw, zoals je al kon lezen in de blog 5x energie, geld en tijd besparen op wassen door dingen NIET te doen.

Red jij het zonder droger? En heb je nog goede tips?

Deze blogpost is een samenwerking met Brabantia. Lees mijn disclaimer.

Related Articles

6 comments

Kitty Kilian 28 april 2016 - 12:43

Ik ben heel benieuwd hoe die Brabantia wasdroger er uitziet als hij is ingeklapt. Ik heb er zelf ook weleens over gedacht. Maar hij lijkt me geen sieraad voor de tuin. Heb ik het mis?

Reply
Laura 4 mei 2016 - 12:08

Sorry voor de late reactie Kitty, ik was even op vakantie. Ik heb geen foto van mijn ingeklapte Wallfix, maar ingeklapt en met de hoes eroverheen zie je er bijna niets meer van. Het viel zelfs m’n man op haha. Hier zie je een plaatje van een ingeklapte Wallfix met hoes.

Reply
Wendy 30 april 2016 - 10:59

Een droger is zo overbodig inderdaad! Ik heb al 9 jaar geen droger en dat bevalt me prima!

Reply
Laura 4 mei 2016 - 12:03

Ja! Gaat prima toch Wendy 🙂

Reply
Kaatje 9 mei 2016 - 16:03

Ik heb zelfs nooit begrepen waarom ik een droger zou moeten hebben. Mijn was droogt op zolder op een rek binnen 24 uur, op heel enkele dingen na. En ik heb 2 waslijnen op het balkon op het zuidwesten, waar ik als het even kan de lakens en dekbedhoezen droog.

Reply
Laura 9 mei 2016 - 16:59

Haha, nee hier hetzelfde. Ik heb die droger ook nooit gemist haha.

Reply

Leave a Comment