review Dankboek – voor een tevredener leven

Ik zou meer balans willen op dit moment. Ik ben zo rijk, maar het lukt niet echt om ervan te genieten. Ik wil tevreden zijn en minder streven naar meer. Iets meer mezelf, iets minder mama en werk.

Ik deelde dit op Instagram en ik bleek niet de enige

Nou ja, dat ik dit op Instagram deel is onderdeel van het probleem geloof ik. Ik lees daar nooit ik heb al genoeg buikspieren. Of ik heb teveel dure tassen of ik heb buikpijn van al die latte macchiato’s.

Nee, elke dag streven we naar een betere versie van onszelf

De vuile was die op de grond ligt, schuif ik snel even aan de kant voordat ik een selfie maak. Want hé: moeder zijn van een peuter en een newborn, meer dan fulltime werken, m’n eigen blog, m’n man en een sociaal leven dat is prima met elkaar te combineren. Toch?

Of misschien toch niet

Door altijd te streven naar meer en beter, vergeet ik dankbaar te zijn voor wat ik al heb. En dat terwijl onderzoek aantoont dat geluk sterk samenhangt met dankbaarheid.

Daarom bedacht Ernst-Jan Pfauth het Dankboek.

Een dagboek voor een tevredener leven

Ernst-Jan las talloze zelfhulpboeken. Hij schreef er een zelfhulp-rubriek over op De Correspondent. Daar smulde ik van, want hé, ik wil ook wel een betere versie worden van mezelf.

Probleem is dat heel veel mensen dat willen. Zichzelf verbeteren. Nog meer presteren. Met z’n allen streven we naar meer.

De prestatiemaatschappij noemen ze dat

En dat is niet goed per se voor ons: Meer dan een miljoen Nederlanders kampen met burn-outverschijnselen.

Wat je daar tegen kunt doen?

Stoppen met streven naar succes en rijkdom. Streef liever naar dagelijkse voldoening. Als je dankbaar bent voor dingen die je die dag hebt gedaan, ga je tevredener door het leven. Dat is fijn toch. Voelen dat vandaag een goede dag was. In plaats van alleen maar denken dat morgen nog beter moet zijn.

Maar hoe doe je dat. Tevreden zijn?

Nou bijvoorbeeld door iedere dag 3 dingen op te noemen waar je dankbaar voor bent. Dat je bent gaan sporten. Dat je een compliment kreeg. Dat je een nieuwe tv-serie hebt ontdekt waar je inspiratie van krijgt.

En omdat nieuwe gewoontes aanleren tijd kost, is er dus het Dankboek. Hier kun je een half jaar lang in opschrijven waar je dankbaar voor bent. Zodat je niet na een week alweer vergeten bent, wat je je zo enthousiast had voorgenomen.

Dat klinkt misschien suf of overdreven. Dat is het niet.

Ik heb het de afgelopen weken getest

Review Dankboek Ernst-Jan PfauthEn het werkt.

Zelfs op zo’n dag waarop ik 3 keer natregende, ik ‘s nachts 6 keer mijn bed uit moest en ik 56 nieuwe e-mails kreeg. Oh en 3 voicemails.

Aan het einde van de dag was ik moe en verdrietig. Tot ik me bedacht dat ik:

  1. Wél een nieuwe samenwerking voor m’n blog had binnengehaald.
  2. Dat Luc voor het eerst geluid maakte bij het lachen.
  3. En dat ik ondanks alle drukte, toch tijd had besteed aan mijn eigen, nieuwe project.

Ha. Die dag was zo gek nog niet.

En het werkt zelfs in de sportschool

Waar ik na maanden van afwezigheid weer eens een les volgde. De eerste 30 minuten was ik boos en geïrriteerd. Ik stond al te zweten bij de warming-up en mijn Sh’Bam-moves waren lang niet zo swingend als die van de docent.

Maar ineens zag ik ook de andere kant:

  1. Nog geen 4 maanden na de bevalling stond ik in de sportschool.
  2. Ik deed de hele les mee.
  3. Toen ik stopte met mopperen op mezelf, vond ik het sporten eigenlijk wel lekker. Een uur voor mezelf en nog dansen ook.

Na afloop van de les was ik tevreden. Het is maar hoe je het bekijkt hè.

En schrijf je nu echt elke avond in dat boek Laura?

Nou, dat is dus een goed punt. Meestal.

Op de website van het Dankboek kun je je aanmelden voor tips en aanmoedigingen per mail. Één van de tips: kies een vast moment om het boek in te vullen. Koppel dit aan iets wat je elke dag doet. Bijvoorbeeld tanden poetsen voor het slapen gaan.

Dus bij deze:

Vanaf nu ga ik mijn dankboek invullen na de laatste voeding voor Luc.

Wil jij ook tevredener leven?

Je kunt het Dankboek bestellen via de website van De Correspondent. Het boek kost € 20,- en wordt zonder verzendkosten naar je opgestuurd.

In het Dankboek lees je eerst 56 pagina’s achtergrondinformatie en daarna kun je een half jaar zelf aan de slag. Het boek heeft een mooie petrolkleurige omslag en is gedrukt op fijn papier.

Je kunt het boek ook kopen of bestellen bij je lokale boekhandel.

Gepubliceerd op: 19 september 2017Categorieën: duurzame lifestyleTags: ,