Duurzame badkamer jaren 30 huis

De duurzaamste badkamer voor je huis? Dat is de badkamer die je al hebt. Helaas was er in ons jaren 30 huis geen bruikbare badkamer meer aanwezig. Op zoek naar een nieuwe, duurzame badkamer dus. Door te kiezen voor kleuren en materialen die bij ons huis passen, vermijden we trends – ook dat is duurzaam.

vtwonen badkamer special

Onze badkamer is te zien in de nieuwe vtwonen badkamer special. 260 pagina’s vol inspiratie over échte badkamers, waaronder 10 pagina’s van mijn hand met alles wat je in het algemeen over duurzame badkamers moet weten. Welke materialen wel, welke niet, wanneer een douchekop nou echt energiebesparend is, etc. En een inkijkje in onze duurzame badkamer.

Je koopt ‘m vanaf 19 mei 2020 voor €14,95 in winkels als AKO en Bruna of online: vtverbouwen badkamer special.

Duurzame badkamer jaren 30 huis

Onze badkamer staat ook in het tijdschrift, maar ik heb nog veel meer te vertellen. Daarom hier alle details over onze duurzame badkamer.

duurzame badkamer jaren 30 huis tegels inspiratie
originele jaren 30 tegels
duurzame badkamer jaren 30 huis tegels mosa
duurzame badkamer jaren 30 huis jaren 30 tegels mosa
duurzame badkamer jaren 30 huis jaren 30 tegels mosa
duurzame badkamer jaren 30 huis mosa terrazzo granito

Duurzame tegels in ons jaren 30 huis

Voor de tegels heb ik het originele patroon gebruikt wat beneden in de hal en keuken nog te zien is. Ons huis zat vroeger vast aan een school, dus die tegels horen echt bij het huis. En: toen we 8 jaar geleden ons vorige huis kochten, verzamelde ik op Pinterest al zeegroene badkamers met zo’n fijn patroon. Al jarenlang fan van deze kleur en stijl dus. Dat is altijd om bij jezelf te checken: kies je iets wat bij jou en je huis past of laat je jezelf teveel verleiden door trends? Al die marmer- en hexagonbadkamers vind ik ook prachtig, maar over 10 jaar zeggen we: ‘Oh, dat is zo 2020!’ en willen we weer wat nieuws.

Het liefst wilde ik authentieke jaren 30 tegels bij elkaar sprokkelen, maar dat lukte door tijdsdruk niet. Daarom koos ik ervoor om het patroon na te maken met nieuwe tegels van het duurzame merk Mosa. De originele tegels in ons huis zijn ook van dit Maastrichtse merk en gaan al 100 jaar mee, we kunnen weer even vooruit.

Oorspronkelijke jaren 30 tegels zijn vaak 10 x 10 centimeter, in onze badkamer hebben wij 15 x 15 centimeter tegels voor de wand en 30 x 30 centimeter voor de vloer. Hierboven zie je een tekening van hoe we dit hebben gedaan. De aannemer heeft regelmatig gelachen om mijn uitgebreide tekeningen in InDesign, maar het heeft me erg geholpen om de tegels precies op de juiste hoogte te krijgen en de patronen in het midden van de douche en wastafel. Onze tegelzetter heeft de zwarte en witte 15 x 15 centimeter tegels versneden tot de juiste maten. De dunne band is gemaakt met de Foxtrot , dat geeft een leuk reliëf.

Achter de wastafel stoppen de tegels op x cm hoogte. In de douche zitten de tegels tot het plafond. En achter het toilet zit alleen een 15 centimeter hoge zwarte tegelplint. De Mosa tegels op de vloer hebben een spikkel, die refereert weer aan de granito vloer in de hal.

De basis van het badkamermeubel komt van IKEA

Plaatmateriaal (houtsnippers vermengd met lijm) bevat VOS, ofwel Vluchtige Organische Stoffen zoals Formaldehyde. De basis is nu het Godmorgon badkamermeubel van IKEA. Niet perfect qua duurzaamheid, maar het is qua plaatmateriaal en scharnieren vergelijkbaar met veel merken op de meubelboulevard alleen een stuk budgetvriendelijker. Dat gaf ons ruimte om voor de deurtjes wel duurzame opties te kiezen.

duurzame badkamer jaren 30 huis badkamermeubel bamboe

Bamboe frontjes van KOAK

De ladefrontjes zijn van massief bamboe en gemaakt door KOAK in Abbenbroek. We hebben hetzelfde materiaal ook toegepast in onze duurzame keuken. Zij maken frontjes op maat voor IKEA badkamers en keukens van massief eiken en bamboe. Ik schreef eerder een apart blog over onze bamboe keuken, waar je ook kunt lezen hoe ze zijn gemaakt en hoe je ze besteld.

We zijn erg blij met deze frontjes. Het geeft veel warmte aan een badkamer, wat toch makkelijk een killere ruimte is met tegels en gladde wastafels.

duurzame badkamer jaren 30 huis messing kraan
duurzame badkamer jaren 30 huis messing douche

Kranen en douche

Ik droom al 35 jaar van goudkleurige messing kranen. Nu ik ze heb ben ik minder blij: ik poets me een ongeluk en toch zien ze er niet zo mooi meer uit. Ook had ik door mijn voorkeur voor messing weinig keus qua waterverbruik, onze douche heeft een doorstroomsnelheid van 8,7 liter per minuut. Dezelfde beperkingen en nadelen hoor ik over zwarte kranen: je ziet er snel vlekken op en design is belangrijker dan de zuinigheid van de kraan.

Zilverkleurig was dus duurzamer geweest: scheelt poetsen en dan kon ik ook meteen een waterbesparend exemplaar kiezen van max. 7 liter per minuut. Er zijn zelfs douches die maar 5 liter per minuut gebruiken: dat scheelt in 5 minuten douchen al 13,5 liter per keer… Dat is niet alleen zonde van het water, maar ook van het verwarmen van het water, wat veel energie kost. Dus dat zou ik een volgende keer anders doen.

duurzame badkamer jaren 30 huis bakeliet schakelaar

Jaren 30 details in de badkamer

Juist die details die je iedere dag ziet mogen wat mij betreft opvallen, zoals stopcontacten en deurkleinken. Wij hebben daarom gekozen voor bakeliet stopcontacten en schakelmateriaal van De Oude Schakelaar. Kleine waarschuwing: officieel is dit schakelmateriaal niet geschikt voor bij de wastafel, onze electricien heeft er een speciale rubberring ingezet.

duurzame badkamer jaren 30 huis schoolhaak deurbeslag
duurzame badkamer jaren 30 huis deurbeslag wc slot badkamer

Het jaren 30 deurbeslag is van De Oude Deurklink. Vooral het badkamerslot vind ik echt fantastisch,. Elke dag ben ik blij dat we deze authentieke details hebben toegevoegd.

duurzame badkamer jaren 30 huis verlichting ifo electric
duurzame badkamer jaren 30 huis ifo electric

Duurzame verlichting

Ifö Electric bakt al sinds begin 1900 armaturen van lokale Zweedse klei. Dat zegt je misschien niets, maar grote kans dat jij zekeringen in huis hebt, die ook door door dit merk gemaakt zijn. De productie van de lampen én zekeringen vindt nog altijd plaats in hetzelfde pand als 100 jaar geleden. De porseleinen armaturen zijn minimalistisch en tijdloos en passen weer prachtig bij onze jaren 30 schakelaars en stopcontacten. De lampen komen inclusief een LED-lichtbron en zijn superzuinig.

duurzame badkamer jaren 30 huis brabantia prullenbak wasmand

Van prullenbak tot wasmand

De huishoudelijke producten van Brabantia zijn favoriet. 90% van hun producten is al cradle-to-cradle-gecertificeerd. Dat betekent dat er ook over na is gedacht hoe je de producten goed kunt recyclen na gebruik. Voorlopig lijkt me dat niet nodig, we gebruiken de prullenbak en de wasmand nu al een jaar en ze zijn nog als nieuw.

De meeste impact? Hoe jij je badkamer dagelijks gebruikt!

Ja, kiezen voor duurzame en het liefst natuurlijke materialen in je badkamer is belangrijk. Maar als je vervolgens elke dag in bad ligt of lang en heet doucht, maak je nog geen duurzaam verschil. Douche zo kort mogelijk, zet je wastafelkraan standaard op koud zodat je warm-water-bron niet elke keer aanspringt, spoel niet na ieder plasje door en kies voor huidverzorging zonder rommel.

Op bovenstaande foto’s zie je mijn favoriete producten. Onderaan de pagina zie je de merken die ik graag gebruik.

Technische details isoleren duurzame badkamer

Het is fijn als het comfortabel is in de badkamer. Daarom hebben wij ons hele huis eerst heel goed geïsoleerd met een Rc-isolatiewaarde van minimaal 4,5. Voor het dak en de voorzetwanden deden we dit met jute en de vloer met Metisse, gemaakt van gerecyclede spijkerbroeken, via ecobouwen.nl. Eigenaar Peter heeft ons goed geholpen met het kiezen van passende materialen, ieder huis is anders.

Daarnaast zijn alle kozijnen vervangen voor kunststof exemplaren met triple glas. Ik weet het, kunststof is niet natuurlijk, maar bleek in ons geval toch de beste oplossing. De -bijna 100 jaar! – oude houten kozijnen waren te slecht en te smal om triple glas te dragen. Nieuw hout is veel minder sterk en vraagt veel onderhoud, wat ook belastend is voor het milieu. En na een kijkje in de showroom van het Haagse bedrijf Dreumel was ik om: ik moest echt voelen om te checken of het hout of kunststof was. Handig: in de badkamer hebben we ingebouwde jaloezieën, die zitten tussen het glas. Worden dus nooit vies of vochtig, maar je hebt wel je privacy als je staat te douchen.

Technische details verwarmen duurzame badkamer

Na al dat isoleren konden we van het gas af. We verwarmen ons huis met een Daikin luchtwarmtepomp. De hele benedenverdieping, exclusief de granito vloer, heeft vloerverwarming. Boven heeft alleen de badkamervloer vloerverwarming. Hiervoor hebben ze eerst Lewis zwaluwstaartplaten op de houten balken gelegd, daar bovenop de vloerverwarming. Hiermee verwarmen we in de herfst en winter tot een basistemperatuur van 18 graden.

Alleen als we in de badkamer zijn zetten we de infraroodspiegel aan. Dat is stralingswarmte en dus plaatselijk, je verwarmt alleen de vierkante meters rondom de spiegel. Dat voelt heel comfortabel als je staat af te drogen. Fijne bijkomstigheid: nooit meer een beslagen spiegel. Standaard de hele badkamer verwarmen tot een hogere temperatuur is zonde van de energie, je bent er maar kort. Andersom: met alleen een infraroodspiegel redden we het niet in de winter. De combinatie met basistemperatuur standaard naar 18 graden brengen met de warmtepomp is energiezuiniger dan als we bijvoorbeeld meerdere infraroodelementen hadden geplaatst.

Technische details ventileren duurzame badkamer

Je badkamer is de ruimte waar ventileren het aller-aller-belangrijkste is. Vochtige lucht is lastig te verwarmen. Vraag een expert om advies voor jouw badkamer. Wij hebben voor de badkamer een mechanische ventilatie-unit.

En in het algemeen geldt: Ventileer tijdens en na het douchen op de hoogste stand. Help een handje door vloer en wanden na te drogen. Buiten is de lucht droger dan binnen, zelfs als het regent. Het raam open zetten helpt dus altijd om vocht af te voeren. Maximaal een half uur, anders wordt het te koud en kan condens en schimmel ontstaan.

Alle merken op een rij

Benieuwd welke tegel we nou precies hebben of waar die ene shampoo vandaan komt? Dat lees je hier:

WASTAFEL
Tegels uni olijfgroen glanzend 15x15cm, € 34,95 per m2, patroon gesneden uit uni accent zwart glanzend 15x15cm en wit 15x15cm, € 34,95 per m2, tegelstip Foxtrot strip zwart glanzend 15×2,5cm, € 4,65 per stuk, vloertegels ivoorzwart grof gespikkeld mat 30x30cm, € 30,90 per m2 (mosa.com). Infrarood spiegel 580 watt (via aannemer). Lamp Opus 100/100 LED in zwart porselein, € 149,- (flinders.nl). Basis wastafelmeubel Godmorgon, € 289,-, dubbele wastafel Odensvik € 140,- (ikea.com). Bamboe badkamermeubelfrontjes prijs op aanvraag (koakdesign.com). Wastafelkraan Cobber geborsteld messing €259,- (hotbath.nl). Deodorant in blik €11,50 (welovetheplanet.nl). Bamboe tandenborstel koker € 8,50 (thebamboobrushsociety.com). Natuurlijke scheercrème € 9,99 gezichtscrème voor mannen € 18,99 (kaerelskincare.com). Zeepbakje Bubble Buddy lavender € 16,90 (foekjefleur.com). Natuurlijke zeep citrus orange € 6,95 (drbronners.nl). Wattenstaafjes van bamboe €2,49 (thebamboobrushsociety.com). Pot met deksel van kurk, onderdeel van Saxborga set, € 14,95 (ikea.com). Natuurlijke deodorant stick Mighty Mint, € 11,50 (welovetheplanet.nl). Tandenborstel van bamboe, € 4,49 (thebamboobrushsociety.com). Beker gemaakt in Nepal € 14,95 (studiojux.com). Tandpasta in tabletjesvorm € 12,99 (wesmyle.com).

DEUR
Originele jaren 30 deur (privébezit). Duurzame witte verf RAL9016, blauwe verf Hague Blue gemend in duurzame ProAqua lak € 23,- voor 0,2 liter (eco-bouwmaterialen.nl). Jaren 30 bakeliet schakelmateriaal op maat, vanaf € 14,50 (deoudeschakelaar.nl). Jaren 30 deurklink € 27,50, wc slot € 41,95 (deoudedeurklink.nl). Traditionele schoolkapstokhaken (privébezit). Handdoek Honey, € 12,50, badjas in Toffee en Navy Blue,  € 79,95 (suite702.com). Thermostaat (via aannemer).

TOILET/KASTJE
Tegels plint uni accent zwart glanzend 15x15cm, € 34,95 per m2, vloertegels ivoorzwart grof gespikkeld mat 30x30cm, € 30,90 per m2 (mosa.com). Wc-rolhouder Cobber geborsteld messing €50,- (hotbath.nl). Toilet (via aannemer). Toiletborstel en houder Matt Black, € 24,94, pedaalemmer newIcon 3 liter White, € 22,95 (brabantia.com). Bamboe kastje Nordiska, €69,95 (ikea.com). Toiletpapier, vanaf € 3,95 voor 4 rollen (thegoodroll.nl) Maandverband van biologisch katoen, € 3,99 (yoni.care).  Duurzame sojakaars apotheekcollectie, € 14,50 (brandtkaarsen.nl). Shampoo bar, € 14,95 (ethique.com). Wasdoekjes van biologisch katoen, €24,95 per 4 (liewood.com). Handdoek van biologisch katoen Navy Blue 45x90cm, € 12,50 90x180cm, € 39,95 (suite702.com). Mandje en blikjes (privébezit). Wasbox Matt Black met deksel van kruk, € 99,- (brabantia.com).

DOUCHE
Tegels uni olijfgroen glanzend 15x15cm, € 34,95 per m2, patroon gesneden uit uni accent zwart glanzend 15x15cm en wit 15x15cm, € 34,95 per m2, tegelstip Foxtrot strip zwart glanzend 15×2,5cm, € 4,65 per stuk, vloertegels ivoorzwart grof gespikkeld mat 30x30cm, € 30,90 per m2 (mosa.com). Handdouche Cobber met glijstang in geborsteld messing, € 595,- (hotbath.nl). Raam met ingebouwde jalozieën, prijs op aanvraag (dreumel.nl). Shampoo bar, € 14,95 (ethique.com). Zeepbakje met zuignap Tisken, € 3,99 (ikea.com). Hair&body wash voor mannen, € 7,99 (kaerelskincare.com). 18-in-1 zeep, vanaf €4,50 voor 60ml (drbronners.nl). Duurzame sojakaars apotheekcollectie, € 14,50 (brandtkaarsen.nl). Edelstenen (deverrijking.nu). Plateau in terrazzo stijl, € 19,95 (studiojux.com).

Gepubliceerd op: 22 juli 20200Categorieën: duurzaam droomhuis, duurzaam verbouwen0Tags: , 0