Letters oefenen met een schrijfdoos

Oh wat wordt James snel groot…

Hij leert nu op de opvang zijn eerste letters. Iedere week één. De P van papa is favoriet.

Ik ben er natuurlijk niet bij als James zijn letters oefent. Maar ik wilde vroeger juffrouw worden en dat gevoel is nooit helemaal verdwenen. Daarom leek het me leuk om ook thuis met James met letters te spelen.

Letters oefenen met een schrijfdoosLetters oefenen met een schrijfdoos

Op de opvang oefenen ze letters onder andere door schrijven in het zand.

Van Houtenspel.be mochten we een schrijfdoos testen. In deze houten doos zet je bovenaan een letter of cijfer. In de bak doe je rijst, zand, suiker of een ander materiaal. En schrijven maar!

De schrijfdoos is groot, ongeveer A3-formaat. Fijn, zo heeft James de ruimte om dingen uit te proberen. Het is voor kleine kinderen goed om op groot formaat te oefenen. Schrijven is namelijk best moeilijk: je hersenen en je handen moeten goed samenwerken.

Door op groot formaat te oefenen, wordt de motoriek versterkt. Dat helpt later bij het aanleren van de fijne schrijfmotoriek.

In de schrijfdoos kun je letters oefenen met verschillende materialen. Wissel die ook zeker af. Dit is goed voor de sensomotorische ontwikkeling. Eh wat?

De sensomotorische ontwikkeling!

Sensomotoriek is de combinatie tussen sensoriek en motoriek. Sensoriek gaat over het gebruiken van je zintuigen: horen, ruiken, voelen, proeven en zien. Motoriek gaat over het vermogen om te bewegen.

Het is belangrijk dat je kind deze vaardigheden leert combineren. Je kind hoort een auto aankomen en wacht daardoor met oversteken. Je kind ziet een bal aankomen en steekt zijn armen uit om de bal te vangen.

Als je kind met veel materialen kennismaakt, helpt dit bij zijn sensomotorische ontwikkeling. Daarom is houten speelgoed bijvoorbeeld zo goed voor kinderen.

Letters oefenen met verschillende materialen helpt ook. Kiezels geven een heel ander gevoel dan fijn zout.

De doos is van ongelakt hout, dus je kunt geen water gebruiken. Maar wel gedroogde bonen, linzen, papiersnippers, macaroni… Nou ja, de mogelijkheden zijn eindeloos.

Letters oefenen met een schrijfdoos

De j van James

Letters oefenen met James

James is heel blij met z’n schrijfdoos. Ha letters roept hij.

Ik heb de bak gevuld met linzen. Hij herkent het schrijven en begint meteen enthousiast figuren te maken met zijn vingers.

Ik ben me er trouwens bewust van dat het heel vroeg is om al echt actief te leren schrijven. James is namelijk nog geen 3. Maar hij gaat naar een tweetalige opvang, waar ze al wel spelenderwijs met letters bezig zijn.

Hij herkent de s en de p op de kaartjes. En hij schrijft één letter voor papa, één voor mama en één voor James. Nou ja, soort van dan. De vormen die hij tekent zijn vooral cirkels haha.

James: ik maak een driehoek mama!Daarom passen we de opdracht aan. En tekent hij daarna ook nog een driehoek en een vierkant.

Het is leuk om te zien dat hij zo enthousiast wordt van de linzen. Hij veegt ze op een hoop en probeert ze daarna weer gelijk te verdelen. Hij tekent allerlei vormen en strooit met de linzen, gelukkig grotendeels weer in de bak 😉

Dat het aanbieden van verschillende materialen goed is voor zijn sensomotorische ontwikkeling zie je meteen terug.

De volgende ochtend vraagt hij meteen weer om het letter spelletje.

De komende tijd ga ik het materiaal in de bak regelmatig wisselen. En gaan we samen mooie dingen tekenen. En echt fanatiek de letters oefenen komt weer als hij wat groter is.

Ook een schrijfdoos om mee te spelen?

De houten schrijfdoos van Houtenspel.be kost € 17,50. Daarbij kun je zoveel letters en cijfers bestellen als je wil. De letters kosten € 5,95 en de cijfers € 3,95. Je kunt kiezen uit hoofd- of kleine letters en verschillende lettertypes. Ik koos het lettertype SchoolKX_New.

Gepubliceerd op: 27 februari 20170Categorieën: duurzame cadeaus, duurzame lifestyle0Tags: , , , 0