Neem afscheid van die vieze Pampers
Surströmming. Zweedse haring. Ik waarschuw: maak je blik buiten open. Zweden duwen je er graag één in handen. Maar het kan ontploffen en het ruikt naar rotte eieren.
Surströmming is gefermenteerd. Na de vangst staan de haringen dagenlang in de zon, zodat ze gaan gisten. Pas als het echt goed stinkt gaan ze in blik. De nagisting gaat gewoon door, totdat het blik bol staat van het gas.
De smaak schijnt goed te zijn, maar proeven durft niemand. Behalve mijn huisbaas in Stockholm. Ze bood mij ook een hap aan.
Maar ik walgde ervan.
Veel moeders hebben hetzelfde als ze denken aan wasbare luiers.
Wasbare luiers? Ga je daar nou weer over zeuren? Getsie
Wacht. Héél eventjes. Ik heb een vraag: wat draag je zelf liever? Plastic maandverband of ondergoed van natuurlijke, ademende stof?
Want wegwerpluiers dragen net zo vervelend als maandverband. Ze zijn broeierig, door het plastic. Ze bevatten giftige stoffen zoals dioxine. En ze zitten vol sodium polyacrylaat, de gel die vocht absorbeert. Ja, óók het vocht uit de babyhuid. Resultaat: een droge, geïrriteerde huid.
Wasbare luiers zijn van katoen of bamboe. Lekker zacht. En vriendelijker voor de babybillen. Wist je dat ik voor James nooit billencrème nodig heb?
Maar is die poep in je wasmachine dan niet hartstikke vies?
Wat denk jij nou? Dat ik alle poep zomaar in de wasmachine kieper? Ik gebruik een inlegvel van biologisch afbreekbaar papier. Als James gepoept heeft, gooi ik dat in de prullenbak. Ik doe een voorwas, inclusief spoelprogramma, dat alle resten verwijdert. Daarna draai ik een katoenwas op 60 graden en ik droog de luiers op een wasrek. Tadaa, schoon. En de wasmachine ook.
Trouwens: ook het fenomeen spuitluiers is met wasbare luiers verleden tijd. Stoffen luiers houden veel meer tegen. Dus complete kinderoutfits vol poep, dat heb ik dan weer niet.
Hmm.. en wat moet ik gebruiken als ik écht geen wasbare luiers wil?
Koop dan alsjeblieft géén Pampers. De marktleider heeft geen enkele duurzame certificering en is niet transparant over zijn beleid.*
Al zijn wegwerpluiers an sich niet duurzaam, er valt wel wat te kiezen. Laat zien dat je de toekomst van je kind belangrijk vindt. Dat je geen giftige luier voor hem wil. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor Pingo, Naty en Bambo Nature.* Pingo is de enige energieneutraal geproduceerde wegwerpluier. Maar Naty en Bambo Nature gebruiken weer meer natuurlijke materialen.
Wat er gebeurt als je toch wegwerp blijft gebruiken?
Laatst gingen we een weekend weg. James kreeg Pampers aan. Lekker makkelijk, dachten we. Heeft de wasmachine ook eens vrij. Binnen 24 uur had hij enorme uitslag op zijn billen. Na 2 dagen lag het open, tot bloedens toe.
Of die keer dat ik met een vriendin afsprak in een café. Ze ging even haar kleine verschonen, maar bleef 20 minuten weg. Hij had poep tot in zijn nek. Een compleet pak wegwerpdoekjes was er nodig om hem schoon te maken.
James poepte óók. Ik gooide het inlegvel weg. Klaar.
Die wasbare luiers zijn zo gek nog niet
De voordelen op een rij:
- Zachter voor de babybillen
- Beter voor het milieu
- De poep gaat in de prullenbak, en je wasmachine krijgt de luiers prima schoon
- Spuitluiers blijven binnenboord
En nu?
Probéér het eens. Gebruikt iemand in jouw omgeving wasbare luiers? Dan mag je er vast een paar lenen. Je kunt ook een pakket huren, bijvoorbeeld bij Kaatje Katoen of Bumaround. Dan kun je meteen een aantal modellen testen.
Als je eerst nog verder wil lezen, bezoek dan de website Wasbare Luierwereld. Deze onafhankelijke website heeft handige infographics zoals wasbare luiers in 1 minuut, een overzicht van de verschillende materialen en de voor- en nadelen van de verschillende soorten. Handig!
Toch nog een brug te ver? Bestel dan online wegwerpluiers van Pingo of Bambo Nature. Naty is zelfs gewoon verkrijgbaar bij Etos. En neem afscheid van die vieze Pampers.