The Green Happiness winterboek tips – week 1

Ja, daar gaan we weer! Na het eerste The Green Happiness winterboek en het TGH zomerboek begin ik nu aan m’n derde boek.

Ik heb er zin in en de rest van het gezin ook. Mijn man wordt blij van de gezonde en toch heerlijke snacks, bij James zijn de ontbijtjes favoriet.

Net als tijdens mijn eerdere TGH-ervaringen verzamel ik alle tips per week in blogposts. Ik werk deze blog gedurende de week bij – work in progress dus. Heb je tips? Laat ze in de comments achter, dan zet ik ze erbij.

Tips The Green Happiness winterboek – week 1

DAG 1

Healthy caramel bars – bij mij en vele anderen was de bodem wat te droog en kruimelig. Ik heb wat extra kokosolie toegevoegd, maar wat extra water helpt blijkbaar ook. Zo’n 40 ml water extra lijkt genoeg te zijn.

Je kunt de bars ook in muffinvormpjes maken, dan hoef je niet te snijden.

De 25 gram chocolade is niet genoeg om de healthy caramel bars zo rijkelijk te besmeren zoals in het voorbeeldplaatje. Ik heb sliertjes over de bars gemaakt, maar je kunt ook wat extra chocolade nemen. Ongeveer het dubbele werkt al beter.

Veel mensen vinden de boekweitsmaak een beetje muffig. Je kunt ook havermout gebruiken en dit fijnmalen tot meel. Of doe er wat koekkruiden en vanille doorheen. Dat helpt ook.

Ik bewaar de healthy caramel bars in de vriezer trouwens. Uurtje voor het eten uithalen en smullen maar.

The green happiness winterboek tips: week 1 - half baked oatsHalf baked oats – wat mij beteft geen kokosbloesemsuiker nodig. Het fruit is zoet genoeg van zichzelf! Lekker dit, James noemt het taart haha. Ik zou een volgende keer wat minder melk toevoegen, zodat het nog wat knapperiger wordt. Maar dat is een kwestie van smaak.

Als je fruit nog bevroren is, moet het wellicht wat langer in de oven. Ik had de ontbijtjes de dag van te voren gemaakt, dus het diepvriesfruit was in de nacht al ontdooid. Dan is 20 minuten genoeg.

Pompoen algemeen – Als je een flespompoen gebruikt hoef je deze niet te schillen. Ik vind het peroonlijk wel lekkerder.

Als je geen zin hebt om de pompoen eerst te slachten kun je hem ook eerst koken. Dan is ie lekker zacht en dat schilt wel zo makkelijk. Bijvoorbeeld door de pompoen door midden te snijden en de pitjes eruit te halen. Leg de helften in een ovenschaal met een laagje water erin. Half uur in de oven en je schept het vruchtvlees er zo uit.

Trouwens: je kunt in steeds meer supermarkten ook voorgesneden pompoen vinden in het koelvak en in de diepvries. Scheelt veel tijd!

Pompoenspread – wees voorzichtig met het water, bij sommigen werd de spread net soep. Hij dikt nog wel wat in, na een nachtje koelkast. Kiep dus niet meteen de 100 ml bouillon er weer bij, dat kan later ook nog.

De spread is ongeveer 4 dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt ‘m ook invriezen. Als je ‘m in een ijsblokjesvorm invriest, kun je steeds kleine porties ontdooien.

Pompoenrisotto – Oh heerlijk deze! In het recept ontbreekt de hoeveelheid water. Als je voor 1 persoon kookt kun je ongeveer 250 ml. aanhouden en daar bouillon van maken.

De misopasta kun je weglaten of vervangen. Het is een zoute smaakmaker, die je evt. ook kunt vervangen door bijvoorbeeld sojasaus of ketjap. Ik vond de risotto zout genoeg door de bouillon.

Als je niet zo van pompoen houdt, kun je deze prima vervangen. Door zoete aardappel bijvoorbeeld, wortel of paprika.

DAG 2

Pasta la felicita verde – Deze ken ik nog uit het oude winterboek. 1 teentje knoflook is ook genoeg. Veel deelnemers krijgen van deze pasta last van hun buik, dat komt vaak door de witte bonenpesto.

Je kunt ook voor gewone pesto kiezen, eventueel kant en klaar. De biologische pesto van AH huismerk is vegan, als je strikt The Green Happiness wil volgen.

DAG 3

Overnight oats – als je ‘m een beetje waterig vindt en juist van romig houdt, kun je ook alleen de amandelmelk toevoegen. 100 ml is genoeg.

Taco night – een favoriet van velen. Wel veel, de vulling past ook niet helemaal tussen de taco’s. Maar gewoon lekker door elkaar gehusseld smaakt het ook heerlijk.

Ik heb geen kant-en-klare kruiden gebruikt, maar een mengsel van chili-, paprika-, ui- en komijnpoeder + oregano, peper en zout. Scheelt weer een nieuw pakje in je kast.

De mening over de hoeveelheid verschilt trouwens per persoon: sommige personen doen makkelijk 2 dagen met 6 taco’s. Anderen zijn blij dat ze er in totaal 12 mogen. Dus kijk even naar je eigen gemiddelde eetlust.

Avocado – je gebruikt maar ‘n halve avocado. De andere helft kun je bewaren tot zaterdag. Laat de pit er dan inzitten, doe er wat huishoudfolie overheen en bewaar ‘m in de koelkast. Je kunt de avocado ook in blokjes snijden en invriezen.

DAG 4

Mango Rice dream – kokosmelk is nooit lekker gemengd of het nou in een pakje of een blikje zit. Je kunt eerst goed schudden/knijpen, dat helpt iets. Als je de verpakking eerst in warm water legt, mengt het nog sneller.

Ook een optie: Als je maar de helft nodig hebt, snijd ik de helft van het harde eruit en schenk ongeveer de helft van het vloeibare. Tijdens het mixen of koken mengt het vanzelf.

DAG 5

Happy monkey – het is een prachtige foto, maar voor mij is een banaan van zichzelf zoet genoeg. Dus ik eet ‘m lekker zo, zonder kokosbloesemsuiker.

Supersnelle healthy pizza – Waar koop je zo’n pizzabodem? Bij de Jumbo heb je verse pizzabodems van Tante Fanny in het koelvak, bij het bladerdeeg. Je kunt ook speltpizzabodems kopen bij Ekoplaza. De Albert Heijn heeft helaas geen onbelegde speltbodems meer, wel een pak met 2 bodems van tarwemeel. Je kunt ook zelf een bodem maken.

DAG 6

Sushi donuts – zien er prachtig uit in het boek, maar smaken ook prima als sushi salad 😉 Alle gerechten lekker husselen in een kom en bon appetit. Lazy sushi noem ik het ook wel en dat bevalt me prima.

Ik las dat veel mensen het weinig vonden. Dus als je er echt 2 dagen van wil eten, maak dan een dubbele portie.

Mijn ervaring met The Green Happiness winterboek – week 1

Yes, daar gaan we weer!
Ik had echt weer zin om te beginnen. Ik heb The Green Happiness lifestyle vrij goed kunnen volhouden na het vorige boek. Zeg maar 80% van de tijd. Ik eet weinig vlees en bijna geen zuivel, alleen kaas vind ik wel erg lekker…

Ik vind het leuk om weer met de recepten aan de slag te gaan en nieuwe dingen te leren!

En hoe was de eerste week?
Lekker, maar wenig nieuwe recepten voor mijn gevoel. Ik ben benieuwd hoe anderen dit vonden. Veel recepten heb ik voor mijn gevoel toch al eens gemaakt of ze lijken erg op elkaar.

Gelukkig waren het wel erg lekkere recepten die weer terugkwamen: de pompoenrisotto, mango rice dream en party pancakes eet ik graag!

The green happiness winterboek tips: week 1 - mango rice dreamMijn favorieten van The Green Happiness winterboek – week 1

  • Healthy Caramel bars (p. 246) – lekker en fijn om zo’n snack achter de hand te hebben. Ik vond de gezonde snickers die ik eerder maakte nóg lekkerder, maar hier word ik ook blij van. Mijn man trouwens ook 😉
  • Pompoenrisotto (p. 250) – dit recept maakte ik al veel vaker, maar het blijft heerlijk. Normaal gesproken gebruik ik graag spekjes in mijn risotto, maar in dit recept mis ik ze niet.
  • Mango Rice dream (p. 260, zie foto hierboven) – oh wat is dit lekker! Ik ben nog een manier aan het bedenken om dit makkelijker vaker te kunnen eten. Is er iemand die dit heeft ingevroren? En werkt dat?
  • Healthy pizza (p. 266) – vooral favoriet bij de mannen in huis.
  • Party pancakes (p. 269) – pannenkoeken eet ik het liefst iedere dag, James totally agrees.
  • Sushi donuts (p. 270) – heel eerlijk: ik heb niet van die mooie donuts gemaakt. Maar alle ingrediënten bij elkaar in een bowl smaakt ook heerlijk.

Ik ben benieuwd hoe jullie eerste week was!

Hier lees je de tips van de andere weken van het tweede winterboek:

Ik schreef eerder over mijn ervaringen met The Green Happiness. Die kun je hier lezen: