The Green Happiness winterboek tips – week 2

Daar gaan we: week 2 van het tweede winterboek. Hoe gaat het met jullie?

Beetje rare tijd zo voor Kerst hè? Ik zie ook dat veel mensen het boek niet strikt volgen, maar her en der al wat kerstrecepten uitproberen. Ik heb toch wat tips voor week 2 weten te verzamelen:
Net als tijdens mijn eerdere TGH-ervaringen verzamel ik alle tips per week in blogposts. Ik werk deze blog gedurende de week bij – work in progress dus. Heb je tips? Laat ze in de comments achter, dan zet ik ze erbij.

Tips The Green Happiness winterboek – week 2

DAG 8

Sweet Mr. Patato Soup – de soep wordt vrij dik met maar één liter water. Denk erwtensoep en dan nog wat dikker. Meer hutspot dus eigenlijk 😉

Je kunt naar smaak gewoon meer water toevoegen. Dus als je van gebonden soepen houdt: begin dan met één liter. Als je van dunne soep houdt, voeg dan meer toe.

De zoete aardappel hoef je niet perse te schillen, je kunt ‘m ook schoonboenen en wassen. Zelf schil ik ze wel altijd met een dunschiller, dat is ook zo gebeurd.

DAG 9

Boekweit crunch – de boekweitkorrels zijn lastig te vinden: veel winkels hebben ze recent uit het assortiment gehaald. Ik koop ze zelf altijd bij Ekoplaza. Je vindt ze in sommige AH’s en Jumbo’s van het merk Smaakt, maar niet in alle filialen. Je kunt ze ook online bestellen Pit & Pit.

Je kunt er een soort granola van maken met havermoutvlokken. Ik vul ze zelf graag aan met pitten (zonnebloem en pompoen) en noten.

De crunch werd bij velen een taaie massa. Je kunt de crunch het beste niet als 1 plakkaat op de plaat leggen. En vaak omroeren.

Rijst-kokosmelk is trouwens niet hetzelfde als kokosmelk. Kokosmelk zit vaak in een blikje en is vetter. Rijst-kokosmelk is op basis van kokos én rijst – de naam zegt het al. En daardoor minder vet. Het staat soms in de supermarkt bij de amandelmelk. Anders kun je het bijvoorbeeld bij Ekoplaza vinden. Ik gebruik zelf vaak alsnog kokosmelk, dat is romiger, maar dus wel vetter.

Bietenburgers – het mengsel is een beetje nat. Maar als je de burgers een paar uur koelt voordat je ze bakt, gaat het prima. Zelf heb ik wat havermout toegevoegd, dat bindt het vocht. Je kunt de burgers ook met gekookte bieten maken.

In dit filmpje geeft Tessa nog wat tips. Het helpt blijkbaar ook om alles heel fijn te maken en goed te kneden.

DAG 10

Pumpkin Pie Parfaits – ik denk het recept met de meeste vragen deze week, maar wél de moeite waard. De pompoen is inderdaad rauw en dat lukt prima als je diepvriespompoen gebruikt.

De kokosmelk opkloppen kan ook met de staafmixer. Het wordt romiger als je het blikje vantevoren in de koelkast zet. Trouwens: het wordt niet echt slagroom met de light kokosmelk, maar wel lekker luchtig en romig. Als je echt een slagroomeffect wil: neem gewone kokosmelk (geen light), zet het blikje een nacht in de koelkast en gebruik alleen het romige deel.

Als je de smaak te pompoenerig vindt, kun je er ook een extra banaan doorheen doen. Dat maakt ‘t wat fruitiger. Of je vervangt de pompoen helemaal: bijvoorbeeld door appel, zoete aardappel of mango uit de diepvries.

Ga je voor snel? Je kunt ook alles (behalve de boekweit crunch) door elkaar gooien als een soort smoothie.

Als je ‘m de avond van tevoren maakt, hoef je de parfait niet in de koelkast te bewaren trouwens. Bevroren is ie niet lekker en dan duurt het wel lang voordat je kunt ontbijten 😉

DAG 12

Green crunchy smoothie – als je ‘m de avond van te voren wil maken: dat kan! De kleur wordt misschien wat bruiner door de banaan. Voeg de boekweit crunch wel pas ‘s ochtends toe, anders is ie niet zo crunchie meer.

Creamy mushroom spaghetti – een handig recept om nog overige restjes groente bij te doen! Kun je even weer je voorraad opmaken.

Ik lees dat best veel mensen geen fan zijn van champignons of paddenstoelen in het algemeen. Vervang deze gewoon door een groente die je wel lekker vindt: aubergine, tomaat, courgette. Eigenlijk kan alles.

the green happiness winterboek tips week 2 ingredienten bounty lollyMijn ervaring met The Green Happiness winterboek – week 2

Maak het jezelf gemakkelijk
Ik vind de recepten heerlijk, maar als ik eerlijk ben: het kost gewoon best veel tijd. Daarom probeer ik het mezelf makkelijk te maken. De snacks maak ik altijd standaard dubbele hoeveelheid. Dan heb je wat in de vriezer, voor als je een keer geen tijd hebt om in de keuken staat. En hetzelfde geldt voor de burgers. De bietenburgers kun je supergoed invriezen, dus makkelijk als je een keer een snelle maaltijd wil maken.

the green happiness winterboek tips week 2 french coconut kissMijn favorieten van The Green Happiness winterboek – week 2

  • Warming Winter Oats (p. 278) – ik ben fan van biet en dit is een goede manier om in de ochtend alvast wat groenten binnen te krijgen. En lekker fris met de mandarijn, wat er door de vitamine C meteen voor zorgt dat de voedingsstoffen uit de biet goed worden opgenomen. Die gaat op repeat.
  • Bietenburgers (p. 285) – yummie! Die stonden al langer op het menu hier in huis. Hier maak ik altijd minimaal een dubbele portie van, zodat ik een voorraad in de vriezer heb.
  • French Coconut Kiss (p. 294, zie foto hierboven) – wentelteefjes, maar dan nog lekkerder. LEKKER!
  • Chocolate Dream Pancakes (p. 298) – voor The Green Happiness was ik geen goede ontbijter. Maar met deze pannenkoeken is het geen straf. Perfect voor een lazy sunday morning.

Hier lees je de tips van de andere weken van het tweede winterboek:

Ik schreef eerder over mijn ervaringen met The Green Happiness. Die kun je hier lezen: