Checklist schadelijke ingrediënten in verzorgingsproducten
Ok, daar gaat mijn goede voornemen. Op www.lauraenjames.com vind je the parade of the good and green: luchtig, positief en vooral aantrekkelijk. Maar ook dit serieuze naslagwerk hoort hier thuis. Een eenmalig college dan, met een handige checklist schadelijke ingrediënten. De komende weken verleid ik je weer met alle duurzame alternatieven die er zijn.
Tip: Print de checklist schadelijke ingrediënten uit. Het zijn er meteen 2: stop 1 exemplaar in je portomonnee of agenda. De ander kun je weggeven, aan je partner, zus of vriendin.
Hieronder leg ik uit waarom je sommige stoffen beter kunt vermijden. Deze schadelijke ingrediënten komen voor in huidverzorging en cosmetica. Dus van zonnebrand tot mascara, van dagcrème tot shampoo. Pak je favoriete producten erbij en bekijk de ingrediënten. Dan kun je meteen beslissen wat je blijft gebruiken en waarvoor je een alternatief gaat zoeken.
Tip: Geen zin in dit college? Of om etiketten te lezen? Er zijn genoeg merken die ‘gewoon goed’ zijn. Verzorging van NAÏF, MÁDARA, Burt’s Bees, Petit & Jolie en Weleda bijvoorbeeld. Ik verzamel ze in mijn blogcategorie verzorging.
Minerale olie
Op de verpakking te herkennen aan de termen petrolatum, petroleum, parafinum (liquidum), vaseline of mineral oil. Gemaakt van aardolie. Het sluit je huid af en blokkeert zo de vocht- en zuurstofcirculatie.
Sodium Lauryl/Laureth Sulfate ofwel SLS/SLES
Fabrikanten gebruiken SLS omdat het ‘zo lekker schuimt’ en een goedkoop ingrediënt is. Deze stof reinigt zo sterk, dat het ook gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen. (IEK!) Steeds meer verzorgingsproducten zijn SLS-vrij. Goed nieuws, want SLS kan huidirritatie en haaruitval veroorzaken. Lekker handig, voor een shampoo…
Parabenen
Ethylparaben, methylparaben, buthylparaben, proplylparaben: deze stoffen worden toegevoegd als conserveringsmiddel en beïnvloeden de hormoonhuishouding. Meer dan driekwart van de verzorgingsproducten bij de drogist bevat parabenen.
Polyethyleneglycol
Op de verpakking staat PEG + een nummer. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de kans dat het product eczeem en allergie veroorzaakt. Niet alle PEG is schadelijk: De basis van PEG is vaak een natuurlijke olie die wordt gesynthetiseerd tot emulgator. Bij dit proces kan 1.4-dioxaan ontstaan, een stof die verdacht wordt van het veroorzaken van kanker. Ongeveer de helft van de verzorgingsproducten met PEG bevat 1.4-dioxaan. Dit staat helaas niet op de verpakking en daarom is het raadzaam PEG te vermijden.
Siliconen
Helaas staat ook dit ingrediënt niet letterlijk op de verpakking. Vermijd dimethicone, cyclomethicone en simethicone. Deze stoffen ‘doen’ niets voor je huid, integendeel: siliconen sluiten net als minerale olie je huid af.
Propylene Glycol
Helpt de huidvochtigheid te verhogen en werkzame stoffen de huid binnen te dringen. Maar deze stof heeft een hoog ‘allergiepotentieel’, wat betekent dat steeds meer mensen hier allergisch op reageren. Niet te verwarren met Butylene Glycol, dit is een lichaamseigen stof met dezelfde werkzame eigenschappen die je niet hoeft te vermijden.
Phenoxyethanol
Giftig en zeer schadelijk, daarom tot maximaal 1% toegestaan. Helaas zit deze stof in zoveel producten die dagelijks gebruikt worden, dat je makkelijk een schadelijke dosis opsmeert. Deze stof staat in de top 10 van meest voorkomende allergieën en kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.
(Parfum)
Parfum staat tussen haakjes: Een product zonder parfum is het veiligst, want een kleinere kans op allergische reacties of schadelijke stoffen. In synthetisch parfum kunnen bijvoorbeeld ftalaten zitten. Deze verstoren de hormoonhuishouding en zijn mogelijk kankerverwekkend. Maar ook essentiële oliën kunnen synthetisch zijn en allergische reacties veroorzaken. Liever wel een lekker geurtje? Als de olie puur natuur is, staat er letterlijk gecertificeerde biologische essentiële olie op de verpakking. Deze is dan vrij van schadelijke stoffen. Maar let op: ook biologische essentiële olie kan heftig zijn voor de (baby-)huid. NAIF heeft er daarom juist voor gekozen om een allergeen vrij –synthetisch- parfum te ontwikkelen voor hun babyverzorging. Producten met parfum hoef je dus niet over te slaan, maar kijk wel even wat voor parfum het is.
Tip: Meer weten? Neem dan deel aan de workshop ‘Weet wat je smeert’ bij C. Cosmetics and care. Eigenaresse Carolien vertelt je dan precies waarom je beter alleen huidverzorging kunt gebruiken die je ook kunt eten…