Review: Your Healthy Life in 21 Days
Na meer dan 100 dagen Green Happiness is het tijd voor iets nieuws. Ik test Your Healthy Life in 21 Days van Vegadutchie. Inspiratie om in 21 dagen een duurzamere & gezonde lifestyle te ontwikkelen. Het programma bevat 21 dagmenu’s met plantaardige recepten. Daarnaast lees je informatie over voeding, lichaam en geest. Benieuwd naar de verschillen en overeenkomsten met The Green Happiness?
Over Your Healthy Life in 21 Days
Ik ben al lange tijd fan van de recepten van Jolijn, het gezicht achter Vegadutchie. Zo maak ik haar carrotcake met cashewcrème standaard voor verjaardagen. Superlekker en vegan, gluten- en suikervrij.
Jolijn is haar bedrijf Vegadutchie begonnen om gezonde, vegan recepten te delen. Inmiddels heeft ze een kookboek en organiseert ze yoga retreats en workshops. En nu dus het 21 dagen programma Your Healthy Life in 21 Days.
Overeenkomsten en verschillen met the Green Happiness
Er zijn een aantal overeenkomsten met the Green Happiness. Zo gaat het ook om een programma met dagmenu’s. Voor mij persoonlijk werkt dat goed. Juist omdat je gewoon de dagen kunt volgen probeer je echt nieuwe dingen uit en kun je wennen aan een nieuwe manier van veganistisch eten.
The Green Happiness en Vegadutchie geven beide veel achtergrondinformatie over voeding en het effect op je lichaam. Als je voor het eerst vegan gaat eten is het goed om je daarin te verdiepen.
Ik vind het fijn dat de toon bij Your Healthy Life in 21 Days wat vriendelijker is en de beeldtaal minder op uiterlijk focust. Ik snap dat slank zijn/worden voor veel mensen de grootste motivatie is om anders te gaan eten. Maar mijn wens is dat we allereerst focussen op gelukkig zijn en lekker in je vel zitten. Daarom heeft Jolijn bijvoorbeeld ook yoga- en meditatie-oefeningen toegevoegd.
Voor mij zit een groot verschil in de receptuur. Bij The Green Happiness heb ik zeker lekkere dingen ontdekt, maar er waren best wat recepten die niet in de smaak vielen. Bij Your Healthy Life in 21 Days vond ik eigenlijk alles lekker en dat las ik ook terug in de Facebookgroep. De recepten zijn wat gevarieerder, de dadels en kikkererwten komen minder vaak terug 😉 En de receptuur is preciezer, dus de gerechten mislukken eigenlijk niet.
Wat ik ook een grote plus vind, is dat Jolijn in haar recepten wat meer vetten gebruikt. Ik ben een voorstander van gezond eten, maar geloof dat je daarbij ook vetten nodig hebt. Zoals kokosolie en uit noten.
Tips Your Healthy Life in 21 Days
Net als bij The Green Happiness heb ik ook tijdens dit programma tips & tricks verzameld:
ALGEMENE TIPS
Te veel? – Sommige porties zijn vrij groot, zoals de bietenburgers en de soepen. Probeer dus wat ruimte in de diepvries te reserveren. Dan kun je dat later een keer opeten. Lekker makkelijk.
Besteltips – Sommige ingrediënten zijn lastiger verkrijgbaar, zeker als je niet in een grote stad woont. In de 21 days Facebookgroep werden een hoop webshops gedeeld waar je deze dingen kunt bestellen. Zoals Pit & Pit, Odin, Deshima en Puur Mieke. Veel mensen zijn op dit moment bezig met gezond en anders eten. Dus misschien kun je verzendkosten delen.
WEEK 1
Kurkuma sinaasappel havermout – ik vond ‘m heerlijk, maar niet iedereen smulde van de sinaasappel. Je kunt ‘m ook met bosbes en kokos maken. Of met peer en cashewnoten. Of… De mogelijkheden zijn eindeloos.
Zoete aardappel- en preisoep – soep is het ideale gerecht om te variëren. Afhankelijk van wat er in je tuin staat of je in de koelkast/diepvries hebt liggen. Denk bijvoorbeeld aan wortel en courgette.
Bietenburgers – Gebruik hiervoor 100 gram ongekookte rijst. Als je die kookt en daarna gebruikt is de verhouding perfect. De hoeveelheid te eten burgers per maaltijd verschilt, Jolijn raadt twee tot drie aan. Je kunt ze half afgebakken tussen bakpapier in de vriezer bewaren en dan afbakken in het grilapparaat of koekenpan.
Boerenkool – de boerenkool was nog niet echt verkrijgbaar tijdens de eerste editie van Your Healthy Life in 21 Days. Maar die kun je prima vervangen voor snijbiet of spinazie.
Gevulde pompoen met zuurkool – het was nog wat vroeg, de pompoenen waren nog niet overal verkrijgbaar. Je kunt bij Albert Heijn voorgesneden pompoen uit de diepvries kopen. In de lasagne kun je de pompoen ook vervangen voor courgette of aubergine. Of zoete aardappel. Lekker!
Groentelasagne – Je hoeft de courgetteplakken niet per sé te roosteren vantevoren. Wel extra lekker, maar als je liever voor snel gaat sla je het over.
Poppy- en citroencake – Maanzaadjes zijn wat lastiger te verkrijgen. Hiervoor ga je naar de natuurwinkel, Ekoplaza of je bestelt ze online bij bijvoorbeeld Pit & Pit. Ze geven wel een speciale smaak aan de cake, vooral in combinatie met de limoen, de moeite waard dus. Een van de groepsleden heeft de cake met sesamzaadjes gemaakt, dat ging ook. Maar dat smaakt dus wel heel anders.
WEEK 2
Appel- en kaneelbrood – het brood blijft bij sommigen een beetje klef. Dat is niet erg: het recept is vegan, dus het is niet gevaarlijk i.v.m. rauwe eieren of andere ingrediënten. Je kunt het brood 15 minuten op een wat lagere stand laten doorbakken, dan droogt het nog wat verder.
Kokosyoghurt – die kun je dus ook lekker zelf maken. Tips die ik tegen kwam in de groep: 1 liter kokosroom van de toko op kamertemperatuur met 4 probiotica capsules. Dat bij elkaar in de blender en dan overgieten in de potjes van de yoghurtmaker. Of: Go Tan kokosmelk of Kiara kokoscreme met 99% kokos als basisproduct. Dat met 3 schepjes probiotica poeder van Puur een minuut in de keukenmachine laten draaien. Het wordt dan lekker dik en luchtig. Dan 24 uur in oven laten staan met het lichtje aan voor de warmte. Het resultaat: heerlijk luchtige, licht zure yoghurtmousse.
Kaneelpannenkoeken met karamelsaus – Het appelazijn ontbreekt bij de ingrediënten, maar moet wel door het recept. Dit zorgt ervoor, samen met de baksoda, dat de pannenkoeken rijzen en lekker luchtig worden.
Snert met vegaworstjes – Let op: als je spliterwten gebruikt, deze moeten lang weken/koken. Dus begin op tijd of doe de avond vantevoren vast wat voorwerk.
Tempeh – Is vaak wat lastiger te verkrijgen. Je kunt eventueel ook tofu gebruiken. Probeer de tofu wel te laten marineren, zodat hij meer smaak krijgt. En knijp de tofu goed uit tussen een theedoek, anders blijft het te nat.
Mijn ervaring met Your Healthy Life in 21 Days
Pfoe warm!
Zo warm als tijdens onze editie van Your Healthy Life in 21 Days zal het dit jaar niet meer worden: bij 30 graden stond er boerenkool en warme havermoutpap op het programma. Maar los van de temperatuur buiten, houden sommige mensen gewoon meer van koel, zomers eten dan van winterse kost. Een aantal dingen die je dan kunt nemen:
- Een smoothie, bijvoorbeeld met havermelk en diepvriesfruit
- Deze lekkere vegan gazpacho
Tijd te kort?
Net als bij The Green Happiness is voorbereiding het toverwoord. Neem in het weekend tijd om vooruit te bakken. De lemon poppy cake bijvoorbeeld of de bietenburgers. Dat maakt het doordeweeks een stuk makkelijker.
Je ontbijt kun je de avond vantevoren maken. Kies bijvoorbeeld voor een overnight oat. Of het perentaartje, wat je eventueel koud eet met wat soja/kokosyoghurt.
Ook meedoen?
Ik ben erg tevreden over Your Healthy Life in 21 Days. Ik heb er weer een aantal nieuwe favorieten bij: Fried rice! Bietenburgers! Sinaasappel havermout! En ik niet alleen. James vraagt inmiddels elke dag om het perenbakje uit de oven, taart noemt hij het.
Deelname kost € 45,- en je bestelt het e-book Your Healthy Life in 21 Days via de webshop van Vegadutchie. Je krijgt dan ook toegang tot de besloten Facebookgroep, waar je tips en ervaringen kunt uitwisselen. Op 12 november en 12 januari begint er weer een nieuwe groep. Maar je mag ook zelf starten wanneer je wil. En je mag onbeperkt meedoen, bijvoorbeeld als frisse start van het nieuwe jaar.
Veel plezier en vooral: eet smakelijk.