Ok, daar gaat mijn goede voornemen. Op www.lauraenjames.com vind je the parade of the good and green: luchtig, positief en vooral aantrekkelijk. Maar ook dit serieuze naslagwerk hoort hier thuis. Een eenmalig college dan, met een handige checklist schadelijke ingrediënten. De komende weken verleid ik je weer met alle duurzame alternatieven die er zijn.
Tip: Print de checklist schadelijke ingrediënten uit. Het zijn er meteen 2: stop 1 exemplaar in je portomonnee of agenda. De ander kun je weggeven, aan je partner, zus of vriendin.
Hieronder leg ik uit waarom je sommige stoffen beter kunt vermijden. Deze schadelijke ingrediënten komen voor in huidverzorging en cosmetica. Dus van zonnebrand tot mascara, van dagcrème tot shampoo. Pak je favoriete producten erbij en bekijk de ingrediënten. Dan kun je meteen beslissen wat je blijft gebruiken en waarvoor je een alternatief gaat zoeken.
Tip: Geen zin in dit college? Of om etiketten te lezen? Er zijn genoeg merken die ‘gewoon goed’ zijn. Verzorging van NAÏF, MÁDARA, Burt’s Bees, Petit & Jolie en Weleda bijvoorbeeld. Ik verzamel ze in mijn blogcategorie verzorging.
Minerale olie
Op de verpakking te herkennen aan de termen petrolatum, petroleum, parafinum (liquidum), vaseline of mineral oil. Gemaakt van aardolie. Het sluit je huid af en blokkeert zo de vocht- en zuurstofcirculatie.
Sodium Lauryl/Laureth Sulfate ofwel SLS/SLES
Fabrikanten gebruiken SLS omdat het ‘zo lekker schuimt’ en een goedkoop ingrediënt is. Deze stof reinigt zo sterk, dat het ook gebruikt wordt om garagevloeren te reinigen. (IEK!) Steeds meer verzorgingsproducten zijn SLS-vrij. Goed nieuws, want SLS kan huidirritatie en haaruitval veroorzaken. Lekker handig, voor een shampoo…
Parabenen
Ethylparaben, methylparaben, buthylparaben, proplylparaben: deze stoffen worden toegevoegd als conserveringsmiddel en beïnvloeden de hormoonhuishouding. Meer dan driekwart van de verzorgingsproducten bij de drogist bevat parabenen.
Polyethyleneglycol
Op de verpakking staat PEG + een nummer. Hoe hoger het nummer, hoe hoger de kans dat het product eczeem en allergie veroorzaakt. Niet alle PEG is schadelijk: De basis van PEG is vaak een natuurlijke olie die wordt gesynthetiseerd tot emulgator. Bij dit proces kan 1.4-dioxaan ontstaan, een stof die verdacht wordt van het veroorzaken van kanker. Ongeveer de helft van de verzorgingsproducten met PEG bevat 1.4-dioxaan. Dit staat helaas niet op de verpakking en daarom is het raadzaam PEG te vermijden.
Siliconen
Helaas staat ook dit ingrediënt niet letterlijk op de verpakking. Vermijd dimethicone, cyclomethicone en simethicone. Deze stoffen ‘doen’ niets voor je huid, integendeel: siliconen sluiten net als minerale olie je huid af.
Propylene Glycol
Helpt de huidvochtigheid te verhogen en werkzame stoffen de huid binnen te dringen. Maar deze stof heeft een hoog ‘allergiepotentieel’, wat betekent dat steeds meer mensen hier allergisch op reageren. Niet te verwarren met Butylene Glycol, dit is een lichaamseigen stof met dezelfde werkzame eigenschappen die je niet hoeft te vermijden.
Phenoxyethanol
Giftig en zeer schadelijk, daarom tot maximaal 1% toegestaan. Helaas zit deze stof in zoveel producten die dagelijks gebruikt worden, dat je makkelijk een schadelijke dosis opsmeert. Deze stof staat in de top 10 van meest voorkomende allergieën en kan leiden tot vruchtbaarheidsproblemen.
(Parfum)
Parfum staat tussen haakjes: Een product zonder parfum is het veiligst, want een kleinere kans op allergische reacties of schadelijke stoffen. In synthetisch parfum kunnen bijvoorbeeld ftalaten zitten. Deze verstoren de hormoonhuishouding en zijn mogelijk kankerverwekkend. Maar ook essentiële oliën kunnen synthetisch zijn en allergische reacties veroorzaken. Liever wel een lekker geurtje? Als de olie puur natuur is, staat er letterlijk gecertificeerde biologische essentiële olie op de verpakking. Deze is dan vrij van schadelijke stoffen. Maar let op: ook biologische essentiële olie kan heftig zijn voor de (baby-)huid. NAIF heeft er daarom juist voor gekozen om een allergeen vrij –synthetisch- parfum te ontwikkelen voor hun babyverzorging. Producten met parfum hoef je dus niet over te slaan, maar kijk wel even wat voor parfum het is.
Tip: Meer weten? Neem dan deel aan de workshop ‘Weet wat je smeert’ bij C. Cosmetics and care. Eigenaresse Carolien vertelt je dan precies waarom je beter alleen huidverzorging kunt gebruiken die je ook kunt eten…
21 comments
[…] als het over huidverzorging gaat. Of dingen waarvan ik dacht dat ze duurzaam waren, maar waar schadelijke ingrediënten als SLS in blijken te zitten. Het goede nieuws: er zijn genoeg groene alternatieven, die ook nog eens […]
Goed artikel en mooie checklist heb je gemaakt! Alleen klein vraagje, bedoel je op het laatst bij parfum misschien ftalaten? Of lees ik iets nieuws (dat kan ook!). Verder zou ik voor babyverzorging altijd zeggen: less is more. Dus allereerst zo min mogelijk gebruiken en als je producten nodig hebt, deze inderdaad eerst even goed analyseren 😉
Je hebt helemaal gelijk, raar woord ook 😉 En inderdaad, ik had voordat James geboren werd een heel assortiment klaarstaan. Inmiddels gebruik ik vooral de kokosolie, als ik al iets gebruik. Goede aanvulling!
[…] Wil je weten welke ingrediënten je nog meer beter kunt vermijden? Bekijk de checklist schadelijke ingrediënten. […]
Hoi Laura, heel interessant en leuk je blog! Fijn dat dingen waar je mee bezig bent, ook zo bij anderen leven. Ik zag laatst een Belgische documentaire waarin ook werd gewezen op de gevaren van Benzophenon wat in bijna alle nagellak zit. Omdat mijn dochter nagellak natuurlijk ook leuk vindt, en dat heel soms mag, heb ik via Greenjump nagellak besteld. Voor kinderen en volwassenen. Een ander merk waarover ik enthousiast ben, is Korres, ik bestel het via Cosmania, maar ik zag het nu al op meer plekken te krijgen is. Allemaal natuurlijk en zonder troep. Ze hebben fijne shampoo, douchegel, deo, scheerschuim, zelfs zonnebrand, ook voor kinderen en ook nagellak en mascara. Echt een goed gevoel dat er niets verkeerds in zit. Verder blijven Weleda en Hauschka natuurlijk ook prettig. Ik zie dat je bezig bent met de ‘goede lijst’, ik wil je mijn lijst wel sturen, dwz de producten die ik gebruik en mijn gezin 🙂
Ohja, standaard nagellak is ook echt een ramp. Gelukkig zijn daar veel alternatieven voor. Wat leuk om jouw favoriete merken te horen, je mag me zeker mailen, dat vind ik heel leuk en bruikbaar. Info@lauraenjames.com, samen komen we er wel 🙂
Een van de schadelijkste stoffen mis ik in dit verhaal: Kathon.
Dankjewel voor je bericht Jacqueline. Kun je meer vertellen over deze stof en waar deze in zit?
Hoi, ik heb allergietesten laten doen onlangs, en daar is uit gebleken dat ik allergisch ben voor parafenyleendiamine en iodopropynyl butylcarbamaat.
Is voor mij moeilijk teachterhalen wat ditjuist betekent en hoe ik ditkanterugvinden op de verpakkingen van. Produkten. heb jij enig idee?
Oef dat is een goede vraag Thys Griet. Ik ben geen specialist op dit gebied, maar als ik iets wil weten zoek ik het altijd op in dit boek: https://www.bol.com/nl/p/lexicon-van-cosmetische-ingredienten/9200000064417785/. Hierin kun je vaak teruglezen welke stoffen aan elkaar verwant zijn.
Heel interessant en informatief, deze lijst van schadelijke producten in cosmetica. Ik ben een verwoed etikettenlezer, dus ik kan wel wat met deze lijst van chemicaliën. Overigens houd ik het bij producten van de Bodyshop of de dieetwinkel. Je zou trouwens eens moeten weten wat voor weldadig product voor de huid gewone olijfolie toch wel is.
Ja pure producten als olijfolie zijn zeker een aanrader. Goed om te weten is dat de meeste producten van de Bodyshop ingrediënten bevatten die op deze checklist staan, zoals SLS. De Bodyshop doet goed werk, met bijvoorbeeld fairtrade gecertificeerde ingrediënten, maar hun producten zijn zeker niet 100% natuurlijk of vrij van schadelijke stoffen.
Omdat ik redelijk veel last heb van jeuk op mijn hoofdhuid ging ik eens zoeken op internet en kwam ik hier terecht. Ik heb bijvoorbeeld ook Plantur 39 gekocht [tegen haaruitval] en zie tot mijn verbazing dat hier wel een SLS inzit, wat juist haaruitval en irritatie kan veroorzaken! In de Eucerin shampoo zit Laureth-9, valt dit hier ook onder? De apotheek raadde Kerium shampoo van La Roche Posay aan, maar ook daar zie ik SLS bij de ingrediënten staan. Nu ben ik de draad kwijt…. Hoe kan het dat iets dat haaruitval kán veroorzaken in deze toch goed bekend staande shampoos zit?
Weleda is zeker niet geschikt voor de gevoelige huid, het verbaast mij dat jullie dit merk aanraden. Jeuk, vlekken, trekkerig gevoel en uiteindelijk heeft de toplaag van mijn huid gewoon losgelaten. Niet alles wat natuurlijk is is per definitie ook goed voor de huid.
Wat vervelend! Iedere huid is anders, dus het is inderdaad zo dat een product van Weleda niet voor iedereen goed hoeft te zijn. Wel zijn natuurlijke producten over het algemeen vriendelijker voor de huid en heb ik zelf goede ervaringen met Weleda.
Bij mij net zo, ik gebuik sinds een aantal jaren met veel plezier producten van Weleda. De irisdagcreme ligt is mijn grote favoriet. En druppeltje amandelolie er af en toe bij als ik iets met nodig heb. Heerlijk.
Slkinfood, ook zo’n fijne..may sinds een paar maanden heb ik exceem achttien klachten in mijn gezicht. Kan met de periode in mijn leven te maken hebben (overgang) maar nu ik 2 dagen een ander merk gebruik is mijn huid weer als nieuw. Zou ik allergisch zijn voor Weleda?? Ik val van mijn stoel. Maar moet toch toegeven dat het waarschijnlijk zo is.
he wat vervelend om te horen!
Ik was ook behoorlijj allergisch voor skin food. In een paar dagen mijn gezichtshuid echt kapot. Alhoewel ik de bodybutter wel goed kan verdragen. Ik denk dat de etherische olien het probleem zijn.
Dit artikel was interessant en ik denk dat veel mensen deze schadelijke ingrediënten niet kennen. Ik moet mijn dochter dit artikel zeker tonen, want ze gebruikt verschillende verzorgingsproducten. Goed initiatief om deze checklist te delen. Dank je hiervoor.
Ik ben werkzaam als dermatoloog en heb dan ook frequent te maken met contactallergieën.
Helaas is het een fabeltje dat natuurlijke ingrediënten geen of nauwelijks allergische reacties oproepen. Zeker bij een merk als Weleda zien wij sterke reacties op de geurstoffen die erin zitten.
Vaseline is weliswaar gemaakt uit aardolie, maar wordt al heel lang en veilig gebruikt. Het klopt dat het de huid (deels) afsluit, maar daarvoor gebruiken we het ook! Het zorgt ervoor dat het vocht in de huid minder goed kan verdampen en daardoor minder uitdroogt.
Een andere waar ik graag op reageer zijn de parabenen. Er is een ware hetze tegen deze conserveringsmiddelen terwijl er andere zijn waar wij veel vaker contactallergieën bij zien. Hoef je dus ook echt niet per definitie te vermijden!
Ik gebruik tegenwoordig Schapenwol gezichtscrème van de noordkroon texel, wat mij goed bevalt. Goede ingrediënten naar mijn idee!
Comments are closed.