Maak je eigen capsule collection

Mijn kast puilde uit… Maar sinds 1 september heb ik eindelijk een minimalistische kast. 33 kledingstukken hangen erin en dat is inclusief schoenen en jassen. Daar moet ik het de komende 3 maanden mee doen. Ik denk trouwens dat dat prima gaat lukken: wist je dat je 80% van de tijd maar 20% van je kleding draagt? In mijn kast hangt nu gewoon die 20%, lekker overzichtelijk. Maar hoe doe je dat, zo’n capsule collection samenstellen? Lees hoe ik van een overvolle kast met 229 items naar 33 kledingstukken ging…

Ook aan de slag? Doe mee aan mijn cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken.

Je favoriete kledingstukken – de basis van je capsule collection

Ik geloof niet in de standaard capsule collection regels. Daar lees je dat je minimaal een witte blouse, zwarte blazer en een spijkerbroek in je kast moet hebben. Maar ik draag geen zwart & wit en ik houd niet van spijkerbroeken. Dus… Begin vooral met jouw peroonlijke favorieten. Een goede indictator is alles wat nu in de wasmand ligt, bovenop de stapels in je kast of wat nog in de slaapkamer rondslingert. Die kledingstukken heb je waarschijnlijk recent nog gedragen.

Waar moet je kleding aan voldoen de komende maanden?

Aan alleen je favoriete items heb je niet genoeg. Maak een lijst waar je kleding de komende 3 maanden aan moet voldoen. Heb je bijzondere gelegenheden, zoals een sollicitatiegesprek of een bruiloft? Ga je op vakantie? Is het de komende 3 maanden warm, koud of wisselwallig weer? Als ik ‘s ochtends voor m’n kast sta, wens ik meestal een outfit waarin ik me vrouwelijk voel, maar waar je niet per se pumps onder aan hoeft. Dat en mijn events voor de komende maanden (o.a. de Meet the Blogger conference en een week New York) stonden centraal bij mijn capsule collection. Wat vind jij belangrijk?

Capsule collection checklist

Ok, ik geloof niet in de standaard lijsten en regels, maar misschien ben je op zoek naar iets meer houvast. Online zijn voorbeelden te vinden van een standaard winter capsule collection en een versie voor de zomer. Hieronder een samenvatting ter inspiratie. Maar trek je hier niet teveel van aan. Bij mij vallen jeans en korte broeken af, dus daar kan ik mooi meer jurkjes voor selecteren. Kijk wat voor jou werkt!

Inspiratie voor een winter capsule collection
Een warme, nette winterjas, een leren jas, een paar winterlaarzen, een paar schoenen met hak, een paar nette schoenen zonder hak, een paar sneakers. Voor je bovenlichaam een warm vest of trui, een blazer, hemdjes, blouses en shirtjes. Voor de onderkant een rok, een jurk, een spijkerbroek en een nette broek.

Inspiratie voor een zomer capsule collection
Een zomerjas, een paar slippers of sandalen, een paar schoenen met hak, een paar zonder hak en een paar sneakers. Voor je bovenlichaam en warm vest of trui, een blazer, hemdjes, blouses en tops met korte mouw. Voor de onderkant een rok, een jurk, een spijkerbroek, een nette broek en een korte broek.

Tips voor het perfectioneren van je capsule collection

  • Als je een capsule collection samenstelt, kies dan items die onderling te combineren zijn. Als ik iets nieuws koop moet het item altijd minimaal op 5 manieren te combineren zijn met de bestaande items uit m’n kast. Onhandig als een kledingstuk maar met 1 broek of rok gedragen kan worden.
  • Combineren lastig of weet je niet goed welke kleuren je moet kiezen? Laat een kleuradvies doen! Als je weet welke kleuren je goed staan durf je meer met kleur. Veel miskopen komen voort uit onzekerheid. Daarbij: Als je eenmaal shopt in jouw kleurenpalet, zijn alle items onderling te combineren. Kan niet misgaan!

laura project 333 capsule collection naWat doe je met al die overige items?

Goed, bij mij is het gelukt. Van 229 items naar 33 stuks. Hierboven zie je het resultaat, exclusief schoenen. Alle kledingstukken kunnen op een hanger, er is niets meer bij gepropt. De bovenste lade is leeg, op ongebruikte kledinghangers na. De middelste lade is voor mijn ondergoed en sokken, onderin de sportspullen en nachtkleding. Maar wat doe je met al die overige items?

  • Ik ben een echte verzamelaar en niet goed in opruimen. Het boek Opgeruimd! van Marie Kondo heeft me echt geholpen. Een van haar opruimtips: Denk niet bij ieder item ‘kan dit weg?’ Vraag je juist af welke items je echt blij maken. Die blijven, de rest gaat weg.
  • Mijn grootste winterfavorieten hangen in de kast. Ik heb daarnaast 123 kledingstukken in dozen gestopt. Die komen over 3 maanden weer tevoorschijn, als ik mijn volgende 33 items ga kiezen.
  • Ik heb daarnaast 15 stuks zwangerschapskleding in een aparte doos bewaard. Voor als ik ooit weer zwanger ben of om uit te lenen aan vriendinnen. Die kleding lag dus nog in m’n kast, terwijl James al anderhalf is…
  • 20 items waren ‘op’. Verwassen of er zat een vlek in. Die heb ik in een vuilniszak gedaan en in de kledingcontainer gestopt. Wist je dat het heel belangrijk is om textiel -ook oude handdoeken bijvoorbeeld- in een speciale kledingcontainer te stoppen? En nooit zomaar weg te gooien? Op die manier kan het gerecycled worden en krijgt je oude vod een tweede leven.
  • 38 kledingstukken draag ik niet meer, maar zijn nog van goede kwaliteit. Praktische kledingstukken gaan naar een vluchtelingenproject (ik zoek nog een exacte bestemming, iemand?). De rest verkoop ik binnenkort via mijn Laura en James Instagram shop.

Ook aan de slag? Doe mee aan mijn cursus: Capsule Wardrobe samenstellen in 30 dagen. Samen zorgen we ervoor dat je eindigt met 30 kledingstukken in de kast en altijd wat om aan te trekken.

Beeld: www.lauraenjames.com