Mijn ervaring met The Green Happiness summer – week 1

Wiehoe, daar gaan we weer. Na het Green Happiness winterprogramma begin ik nu vol enthousiasme aan het zomerboek. Ik zal per week mijn ervaring en favorieten delen. En omdat er in de Green Happiness Facebookgroep veel handige tips voorbij komen, zal ik die ook hier verzamelen.

Doe jij ook mee? Veel succes en eet smakelijk!

Ik werk deze blog gedurende de week bij – work in progress dus. Heb je tips? Laat ze in de comments achter, dan zet ik ze erbij!

ervaring The Green Happiness summer edition Choco Coco DonutsTips The Green Happiness Summer – week 1

DAG 1

Choco Coco Donuts te nat – je ziet ze hierboven op de foto. Sommige deelnemers hadden problemen om de donuts droog genoeg te krijgen. Dat kan liggen aan de amandelmelk die je gebruikt: Provamel bevat bijvoorbeeld in verhouding meer amandelen, waardoor je meer melk kunt gebruiken. Welk merk je ook gebruikt: begin voor de zekerheid met een klein beetje amandelmelk en voeg steeds wat meer toe. Oh en om het makkelijk te maken: ik maakte ze gewoon zonder gat. Easy en smaakt ook lekker.

Welke bakvorm voor de Cake en Donuts? – Je kunt de Cake for Breakfast in een springvorm of cakeblik maken. Ik maakte een dubbele portie in een standaard cakeblik bekleed met bakpapier, dat gaat prima. Oja en voor die heerlijke Choco Coco Donuts hoef je geen speciale vormpjes te kopen. Vorm ze met de hand. Of in een muffinvorm en maak er met de achterkant van een pollepel gaatjes in. En zoals ik hierboven zei: ook zonder gat zijn ze heerlijk.

Mijn Cake for Breakfast is nog zo vochtig van binnen – Dat hoort er wel een beetje bij, de cake is een beetje klef en lang niet zo droog als een een hotelcake uit de supermarkt. Je kunt dit verminderen door iets minder vocht toe te voegen of vers fruit in plaats van diepvriesfruit. Ik las ook dat iemand die hem zonder amandelmelk had gemaakt. Maar: het is niet gevaarlijk, omdat er bijvoorbeeld geen ei in zit.

Cake en Donuts bewaren in een koektrommel – bewaar de Choco Coco Donuts in een afgesloten trommel, maar wel in de koelkast. Je maakt alles vers en zonder conserveringsmiddelen, dus gekoeld bewaren. Invriezen kan ook. Hetzelfde geldt voor de Cake for Breakfast.

Kokos vervangen – er zijn best veel mensen die niet van kokos houden. In de Facebookgroep adviseerde Petra om de kokos in de Choco Coco Donuts te vervangen door speltmeel. Dan wordt het dus een Choco Donut 😉

Je Choco Coco Donuts nog gezonder? – ik vergat per ongeluk de kokosolie en ahornsiroop toe te voegen. Die staan namelijk wel op de ingrediëntenlijst, maar niet in de omschrijving. Ging prima en smaakt ook lekker. Scheelt vet en suikers.

Hoe krijg je die dadels gemixt? – Ik heb ook geen dure keukenmachine. Ik gebruik het liefst de verse, zachte medjouldadels. Bijvoorbeeld die van Albert Heijn (op de fruitafdeling) en ik zie Yogi & Yousef ook vaak voorbij komen als favoriet. Als je gedroogde dadels gebruikt, kun je ze van te voren weken in warm water. Een beetje vocht toevoegen helpt ook. Dus als in het recept amandelmelk of water zit, dan voeg ik dat alvast toe om de dadels makkelijker fijn te krijgen.

ervaring THe Green Happiness summer kiemenKiemen tip – Je eet de komende weken regelmatig kiemen. Lekker en gezond. Bij Albert Heijn is er een handig bakje met 3 milde smaken kiemen: rode kool, alfalfa en broccoli, je ziet ze hierboven. Zo kun je lekker variëren. Er is ook een pittige variant.

Waar koop ik groentespread? Gewoon in de supermarkt of Ekoplaza/Marqt. Zonnatura heeft 3 verschillende spreads, vaak staan deze bij de dieetproducten of superfoods. Albert Heijn heeft een aantal verse groentespreads in de koeling. Tartex is een groentespread die je bij veel natuurwinkels kunt kopen. Je kunt ook hummus nemen als je die toevallig nog hebt staan.

Spinazie vervangen – spinazie is lastig verkrijgbaar omdat een deel van de oogst mislukt is. In de Creamy Green Soup kun je in plaats van spinazie ook een courgette of broccoli gebruiken. En in de Bliss Passion Salad kun je spinazie vervangen voor een andere groene bladgroente, bijvoorbeeld rucola.

Welke amandelmelk moet ik nemen? – bijna iedere supermarkt verkoopt tegenwoordig amandelmelk. Neem als het kan de ongezoete variant. Merken zoals Provamel, die je bij de natuurwinkel koopt, bevatten in verhouding meestal meer amandel. Dat merk je ook in de bereiding van gerechten: je havermoutpap wordt bijvoorbeeld dikker.

DAG 3

Mag ik echt een hele pizza voor avondeten én een hele pizza voor de lunch? – Ja! Al was dat voor mij te veel. In het winterboek at ik een halve per maaltijd met wat salade, dat was genoeg.

Waar koop ik zo’n speltpizzabodem? – Bij de Jumbo heb je verse pizzabodems van Tante Fanny in het koelvak, bij het bladerdeeg. Je kunt ook speltpizzabodems kopen bij Ekoplaza. De Albert Heijn heeft helaas geen onbelegde speltbodems meer, wel een pak met 2 bodems van tarwemeel. Je kunt ook zelf een bodem maken.

DAG 4

Brr, koud, ijs als ontbijt – ik ben gek op ijs, maar niet op een lege maag. Je kunt de banaan ook pureren zonder in te vriezen, dit wordt wel iets minder romig. Een andere optie is om het fruit van de topping te verwarmen in een pannetje, dan heb je lekkere warme vruchtensaus. En voor mijn zoon James mengde ik de warme frambozen met het koude ijs. Ik strooide er wat havermout en rozijntjes overheen en hij smulde er van!

Welke chocolade moet ik kopen? – Het liefst zo puur mogelijk. Bijna alle pure chocolade is vegan. Budgetopties koop je bijvoorbeeld bij Lidl en Aldi. Albert Heijn huismerk heeft ook een betaalbare 85% puur.

Mag ik nou 100 of 170 gram noedels gebruiken? – In de boodschappenlijst staat 170 gram en in het recept maar 100 gram. Uit ervaring weet ik nu dat 100 gram per persoon genoeg is. Ik had een verpakking rijstnoedels van 200 gram waar we prima 4 porties van konden maken, mede door de grote hoeveelheid groente.

DAG 6

Appelmoes – Je kunt de appelmoes eenvoudig zelf maken, maar we koken al genoeg deze week 😉 Ik kocht de biologische appelmoes van Albert Heijn zonder toegevoegde suiker. Er schijnt ook een alternatief van Hak te zijn, maar die is dan weer niet biologisch.

Sweet Apple Blast tips – Het mengsel wordt vrij nat. Je kunt eventueel minder appelmoes gebruiken of de amandelmelk weglaten. Ik doe er de volgende keer een snufje zout bij, voor wat extra pit. En de chocolade heb ik er gewoon overheen gedaan, voordat de boterhammen de oven in gingen. Scheelt weer afwas. Het ontbijt is vrij zoet trouwens, dus ik doe het de volgende keer zonder siroop. En voor James maakte ik ‘m zonder chocolade. ‘Appeltaart mama!’, riep hij blij.

Ik hou niet van aubergine – Maak dan je On a Roll met courgette.

Ik hou niet van witte bonen – In de Facebookgroep werden deze vervangen door kikkererwten, cannellini bonen of doperwtenpuree. Creatief hè.

DAG 7

Aardappelsnack – Zijn ze een beetje taai? Probeer ze volgende keer nog dunner te snijden, bijvoorbeeld met een dunschiller. Droogdeppen voordat je ze in de oven doet wil ook wel eens helpen. En nog een tip: zet een bakje water erbij in de oven.

ervaring The Green Happiness summer edition Cake for BreakfastMijn ervaring met The Green Happiness zomerboek – week 1

Yes, daar gaan we weer
Ik heb heel veel geleerd van het winterprogramma. Maar ik vind het erg leuk om nieuwe recepten te ontdekken en weer echt groen te eten. Het was nog even wachten op het boek, dat werd dinsdag 12 juli bezorgd. Gelukkig deelden een aantal lieve dames in de Facebookgroep alvast de recepten van de eerste dagen, dus kon ik gewoon 11 juli beginnen.

Beter ontbijten en lekker snacken
Meteen in week 1 weet ik weer waarom ik fan ben van The Green Happiness. Ik ben een slechte ontbijter en koop vaak onderwerg snacks bij de AH to go. Door op zondag je week voor te bereiden, heb je een gezond en lekker ontbijt klaarliggen. En hetzelfde geldt voor de snacks. De Cake for Breakfast (hierboven op de foto) en Choco Coco Donuts werken goed voor mij.

Boodschappen doen wordt steeds makkelijker
Als je net begonnen bent met The Green Happiness denk je misschien: ‘Wat, hoe dan?’ Maar omdat ik het winterboek ook gevolgd heb, stonden de edelgistvlokken en vanillepoeder al in m’n kast. Ik kom nu bijna alleen nog maar op de groente- en fruitafdeling. Dat voelt best lekker, zo’n mandje vol gezond. En als je bij de kassa staat, zie je pas hoeveel pakjes en zakjes andere mensen kopen.

Ik kom helemaal in de bak- en kookstemming
Eerlijk? Ik vind het bakken en koken best veel tijd kosten. Maar het voelt wel lekker om zo goed voor jezelf en je gezin te zorgen. James was deze week ziek thuis en hoppa, ik schudde zo een zoete aardappel/bloemkool/wortelsoep uit m’n mouw voor de lunch. Hij smulde ervan. En veel gezonder dan een potje. Fijn dus, om tijd te maken voor good food.

ervaring The Green Happiness summer edition Fruity Summer SmoothieMijn favorieten van Your 50 Days of Green Happiness Summer – week 1

Mijn favoriete recepten op een rij. Ook voor mezelf, zodat ik ze na 50 dagen niet vergeet, maar kan opnemen in mijn ‘recepten repertoire’.

  • Cake for Breakfast (p. 168) – dit wordt een klassieker voor ons gezin, net als het bananenbrood uit de eerste editie.
  • Choco Coco Donuts (p. 167) – lekker en relatief gezond. Goede manier om je chocoshot binnen te krijgen zonder geraffineerde suikers.
  • Bliss Passion Salad (p. 168) – en dan vooral de kikkererwten. Heel gezond, maar ik had nog niet veel recepten met kikkererwten in m’n repertoire. Mijn man at de salade na het sporten en was er ook enthousiast over.
  • Fruity Summer Smoothie (p. 171, hierboven op de foto) – oh I love smoothies! En James ook. De komkommer is een goede toevoeging voor wat extra Green Happiness.
  • Quick pizza (p. 171) – de pizza was ook uit het winterboek een lievelings en ik houd niet eens van pizza. Als je deze gezonde variant maakt, zie je pas hoe weinig groente je normaal gesproken op je pizza krijgt. Shocking!
  • Fruity Choco Crumbe Ice-cream (p. 172) – zo lekker! Niet alleen als ontbijt, maar ook geschikt als lunch en dessert.

Zo, dat was week 1. Hoe ging het bij jou? Ik ben benieuwd wat jouw tips en favorieten zijn!