Mijn ervaring met The Green Happiness – week 1

Hieronder lees je alles over Your 50 Days of Green Happiness. Ik schrijf over mijn persoonlijke ervaring met The Green Happiness en deel alle tips per week. Doe je ook mee?

Doe je mee met het nieuwe The Green Happiness boek? Hier lees je alle tips

Zoek je tips over het The Green Happiness zomerboek?

Ben je benieuwd naar mijn ervaring met het eerste The Green Happiness winterboek?

Mijn ervaring met The Green Happiness – week 1

Één van mijn goede voornemens voor 2016: gezonder eten én verspreid over de dag, waardoor mijn energiedips verdwijnen. Ik ontbijt vaak niet en vind snoepen erg verleidelijk. Resultaat: een energiedip in de middag, waarbij ik het liefst een dutje doe met mijn hoofd op het bureau. Ik heb eerder twee jaar suikervrij gegeten en toen had ik veel meer energie. Terwijl ik nadacht over een plan de campagne, kwam The Green Happiness voorbij op Instagram. Merel en Tessa hebben een programma van 50 dagen opgesteld. Het doel: je vertering soepel laten verlopen, je te laten stuiteren van de energie, je huid een stralende glow te geven en je droomlichaam te creëren. Nou, kom maar op dacht ik. En maandag 4 januari begon ik met een koelkast vol groente en fruit.

Wat is Your 50 Days of Green Happiness?

Merel en Tessa hebben in 2014 The Green Happiness opgericht. Ze leerden elkaar kennen tijdens hun studie Voeding & Diëtetiek. Ze raakten niet uitgepraat over voeding: Wat moet je eten om mooier te worden en lekker in je vel te zitten? TIjdens de vervolgstudie orthomoleculaire geneeskunde leerden ze hoe je lichamelijke klachten met de juiste voeding kunt verhelpen en zelfs voorkomen. Ze delen tips en ervaringen online, bijvoorbeeld op hun Instagramaccount. Daar kwam steeds vaker de vraag: Leuk al die recepten en adviezen, maar wat eet je nu precies op een dag? Het antwoord is Your 50 days of Green Happiness, een boek met 50 dagmenu’s en meer dan 100 recepten. Ook wordt er uitgelegd waarom je eet zoals je eet. Het programma is bijna geheel veganistisch en makkelijk aan te passen als je allergieën hebt. Mijn doel? Mijn middagdip verminderen en lekkere, gezonde opties voor ontbijt en lunch in mijn routine opnemen.

Your 50 days of green happiness aanpassen voor opgroeiende kinderen en hongerige mannen

Het programma is allereerst gericht op vrouwen: de porties zijn zo samengesteld dat een gemiddelde vrouw er bij afvalt. Dit is niet het eerste doel van Your 50 Days of Green Happiness en ook niet van mij. Ik wil mezelf gezonder voelen. Toch kunnen man en kind ook meedoen. Wel zo makkelijk, anders sta je 2x te koken. Ik ben zelf geen voedingsdeskundige, maar als trouwe lezer van Easy Peasy mis ik toch een aantal belangrijke bouwstoffen in de recepten. Bijvoorbeeld goede vetten. Daarom vroeg ik mijn vriendin en voedingscoach Simone Braaksma van Happy by Nature om advies.

Simone: “Veel vrouwen hebben qua porties genoeg aan de gerechten uit het Green Happiness programma. Dit komt omdat de maaltijden relatief veel groenten, fruit en volle granen bevatten. Deze zitten vol met vezels en die zorgen voor een tevreden, verzadigd gevoel. Voor hongerige mannen kun je inderdaad de porties vergroten of vullende extra’s aan de gerechten toevoegen.”

“Denk bijvoorbeeld aan gezonde vetten in de vorm van een theelepel kokosolie door de ‘half baked happy oats’ en een eetlepel pindakaas erop. Door de pompoenrisotto met courgette kun je wat roomboter roeren en het afmaken met een handje geraspte schapen- of geitenkaas. Volgens het programma kies je voor koolhydraten (bijvoorbeeld pasta) óf eiwitten (bijvoorbeeld kip). De hongerige man doet het beter op een combinatie van deze twee!”

“Als snack eet je vaak een stuk fruit. De meeste mannen houden het hier niet op uit tot het volgende eetmoment. Tip: maak een dubbele portie van het ontbijt en eet dat als snack tussendoor. Of eet een hand ongezouten noten bij je fruit. Voor kinderen verklein je de porties en laat je heftige specerijen weg. Verder raad ik aan om je kind zo veel mogelijk te laten proeven van de gerechten uit het programma. Het verbreed het smaakpalet van je kleintje en wie weet.. lust hij of zij ineens wél courgette als deze verstopt zit in zo’n heerlijke risotto!”

Mijn ervaring met The Green Happiness – week 1

Zo, dat was de langste inleiding ever. Nu dan mijn ervaring met The Green Happiness in week 1:

Zoveel groente?!
Bij Your 50 days of Green Happiness krijg je handige boodschappenlijstjes per week. De hoeveelheden in de recepten zijn voor één vrouw. Aangezien Jeroen een grote eter is en James ook mee-eet, besluit ik alles maal 2,5 te doen. Nou ja, op papier dan. Ik kom zo uit op 17 bananen, 5 pompoenen, 5 courgettes en 10 komkommers. En nog heel veel andere groente en fruit. Ehm, die hoeveelheden heb ik een beetje naar beneden bijgesteld. Op de foto zie je een klein deel van de groente en fruit die ik kocht voor onze eerste week.

Voorbereiding kost tijd
Ik heb een drukke week en probeer daarnaast ook volledig mee te doen met het 50 days of Green Happiness programma. Dat is dus niet gelukt. Ik moest vaak de deur uit voor afspraken en pakte dan een gewone boterham mee in plaats van pompoenrisotto met verse salade. Daarnaast kook ik ons avondeten meestal voor meerdere dagen achter elkaar: op maandag ook voor dinsdag en op woensdag ook voor donderdag. We hebben de recepten daarom over een langere periode uitgesmeerd en pas in week 2 de bietenburgers gegeten.

Ontbijt moet makkelijk
De eerste twee dagen aten we half baked oats voor het ontbijt. Heel lekker, maar die moesten nog wel 15 minuten in de oven. En dan moet je nog de tijd nemen om ze rustig op te eten, want warm. Ik begrijp dat dit in theorie goed klinkt (begin de dag rustig), maar in de praktijk (waar 3 mensen voor 7:45 de deur uit moeten in verband met werk en kinderopvang) toch niet helemaal haalbaar. Lekker ontbijt, maar dan voor in het weekend.

Hoe voel ik me?
Eerlijk is eerlijk: best wel moe eigenlijk! Het was ook een pittige week door mijn persoonlijke planning. Zo ging ik bijvoorbeeld naar de osteopaat en dat kost energie. En: ik heb ook niet netjes alle stappen gevolgd, met name de lunch ging vaak mis. Hallo middagdip!

Dit ga ik volgende week anders doen:

  • Het weekmenu aanpassen op m’n eigen planning: In week 2 koop ik niet meer blind de hele boodschappenlijst maal 2,5. Ik leg het weekmenu naast onze weekplanning en schuif waar nodig.
  • Ik ga de komende week beter mijn best doen op het ontbijt en de lunch. Kijken of ik de middagdip kan verminderen.

Volgende week meer!