Parabenen, kun je die eten?
Ken je Alain Robert?
Hij beklimt gebouwen: de Eiffeltoren, de Empire State Building en de Golden Gate Bridge. Dat doet hij zonder klimuitrusting. Dat is illegaal en vooral levensgevaarlijk.
Living on the edge dus. Je weet nooit zeker of het goed afloopt. Hetzelfde geldt voor het gebruik van parabenen.
Wat zijn parabenen eigenlijk?
Parabenen houden je shampoo, dagcrème en mascara langer goed. Ze doden schimmels en bacteriën. So far so good.
Het probleem is dat parabenen lijken op het hormoon oestrogeen. Ze verstoren je hormoonhuishouding. En dat niet alleen: teveel oestrogeen kan zelfs kanker veroorzaken.
Dat klinkt niet best. Maar krijg je tegenwoordig niet overal kanker van?
De lijst met verdachte schadelijke stoffen wordt steeds langer, dat klopt. Nog niet alle stoffen zijn onderzocht. Parabenen wel.
In 2012 analyseerde een onderzoeksgroep uit Engeland 160 weefselmonsters van vrouwen met borstkanker. Bij deze vrouwen werd één of beide borsten weggehaald. Shocking: 158 van de 160 weefsels bevatten parabenen. Eerdere studies bevestigen dat je huid parabenen uit verzorgingsproducten opneemt. Deze stof blijft dus in je lichaam rondzwerven.
Krijg je borstkanker van parabenen? Dat is niet zeker. Maar feit is dat een ingrediënt uit jouw shampoo wordt teruggevonden in tumoren.
En die hormoonverstoring, merk je daar wat van?
Is haren wassen gevaarlijk? Je kunt het je haast niet voorstellen. Maar gynaecologen sloegen vorig jaar groot alarm: we verdrinken in chemicaliën, zoals parabenen. Al die chemicaliën samen hebben grote gevolgen, vooral voor onze voortplanting: miskramen, problemen bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel en gedragsstoornissen. Om er een paar te noemen.
Nu ik dit allemaal weet: waarom bestaan parabenen überhaupt nog?
Onderzoekers adviseerden al in 2004 om geen parabenen te gebruiken. Dove en Nivea doen het toch. Hun excuus? Het is goedkoop, makkelijk en het gaat om kleine hoeveelheden. Dus bevatten bijna alle standaard verzorgingsproducten parabenen. Kijk maar eens naar jouw tandpasta, je douchegel en je handzeep. Alles bij elkaar goed voor een flinke dagelijkse dosis parabenen.
Ok, ik ben overtuigd. Die parabenen wil ik niet meer. Wat doe ik nu?
Check de ingrediënten van je verzorgingsproducten. Vermijd alle stoffen die eindigen op –paraben. Ethylparaben, methylparaben, buthylparaben, proplylparaben en isobutylparaben: weg ermee.
Denk niet alleen aan je shampoo en dagcrème. De volgende producten zitten ook vol parabenen: Tandpasta, handzeep, douchegel, make-up, zonnebrandcrème, bodylotion, make-upreiniger, conditioner, haarverzorging, gezichtscrèmes, geneesmiddelen, afwasmiddel en schoonmaakmiddelen.
Wat gebeurt er als ik nu stop met parabenen?
Dat loont meteen, blijkt uit een Amerikaans onderzoek naar hormoonverstorende chemicaliën. Honderd tienermeisjes stapten over op groene verzorgingsproducten. Het resultaat na drie dagen: 45 procent minder parabenen in hun urine.
In het kort
Parabenen zitten in bijna alle huidverzorgingsproducten als conserveringsmiddel. Ze zijn hormoonverstorend en worden in verband gebracht met kanker. Ze zijn niet verboden. Helaas. Onderzoekers en gynaecologen adviseren wel om ze te mijden.
En nu?
Doe jezelf een plezier. Sta nu op en zoek al je verzorgingsproducten en make-up bij elkaar. Check die ingrediëntenlijst. En gooi alles met parabenen weg.
Wil je weten welke ingrediënten je nog meer beter kunt vermijden? Bekijk de checklist schadelijke ingrediënten.